Учени откриха още един нов щам на COVID-19 във Великобритания

СЗО одобри за използване ваксината на „АстраЗенека”

Изследователи от Университета в Единбург са открили пореден нов вид коронавирус във Великобритания, който вече се е разпространил в общо 10 държави, съобщава “Гардиън“.

Той се различава от доминиращия щам на Кент на коронавирус в Англия по мутацията E484K в протеиновия шип, характерен за бразилския и южноафриканския щам на вируса.

Миналата седмица главният медицински директор на Консултативната група за нови заплахи с респираторни вируси обяви откриването на нов щам на коронавирус в Югозападна Англия, Бристол, който е класифициран като “тревожна” мутация. Експертите информираха и за идентифицирането на друг щам в Ливърпул, класифициран като „вариант за изследване“.

Тогава лекарите добавиха, че сега в страната има четири мутации на коронавируса, които са класифицирани като “обезпокоителни“. В допълнение към гореспоменатите британски варианти от Кент и Бристол, те включват щамовете, открити за първи път в Южна Африка и Бразилия.

На този фон експертите призоваха британските власти да увеличат броя на тестовете за коронавирус в онези райони на страната, където е идентифициран новият вариант.

Междувременно Световната здравна организация даде разрешение за използване на ваксината срещу COVID-19 на “АстраЗенека” и Оксфордския университет. Решението изпраща сигнал на държавите без капацитет за научна проверка, че здравната агенция на ООН смята ваксината за безопасна и ефикасна в борбата с новия коронавирус./СЕГА