Училищата в Дупница с конвектомати за топли закуски

Христо Пигов

Конвектомати за топли закуски ще достави „Ученическо хранене” в училищата в община Дупница през новата учебна година. „На първо време ще бъдат доставени около 10 конвектомата, като намеренията са впоследствие да има в почти всички училища плюс в кухнята майка в СЕУ „Св. Паисий Хилендарски”. Техниката няма да струва нищо на „Ученическо хранене”, тъй като ще бъде осигурена от фирмата, с която имаме договор за доставка на продуктите. Предлагат се около 80 вида закуски, но ние сме се спрели на 4-5. Баничка с шунка и кашкавал, която е 160 грама, е на цена 1,40-1,50 лв. Баничка със сирене струва 1,40 лв. Всичко е въпрос на договаряне, така че все още не мога да дам по-конкретна информация за цените. Ще запазим и досегашния асортимент от закуски като кифли, тутманици, хамбургери, хот-дог, които ще останат на досегашните цени. Ще започнем с 600-800 закуски на ден, а след това ще се опитаме да увеличим предлаганите бройки”, обясни Христо Пигов – временно изпълняващ длъжността управител на общинското дружество за ученическо хранене.

Стана ясно, че фирмата ще запази и досегашното меню, предлагано за обяд на учениците. „Менюто, което имаме, е добре прието от учениците и родителите и ще го запазим. Ще се опитаме да въведем и общ купон с цел по-лесно записване. Ще се опитаме да подпишем и нови договори – с училищата, с които в момента нямаме такива. А това са „Неофит Рилски”, „Св. Климент Охридски” и „Христаки Павлович” в Дупница и училищата в Яхиново и Самораново”, уточни управителят.

Христо Пигов е категоричен, че ако на предстоящия конкурс за управител не се появи кандидат, той ще остане в дружеството. „Поел съм ангажимент не само към общината, но и към децата и приоритетът е тяхното здравословно хранене. Ако някой спечели конкурса, ще предам щафетата. Ако не се намери нов управител, ще остана, въпреки че заплатата е малка – 1300 лева бруто и 1008 лева нето. В България са такива заплатите и аз нямам проблем с това”, коментира Пигов.

Както писахме, “Ученическо хранене” е едно от общинските дружества в Дупница, за които преди 2 месеца местният парламент взе решение да се проведе конкурс за управител. Дружеството е в тежко финансово състояние – с около 40 000 лева задължения за 2020 година. Борчът е натрупан заради ковид кризата и дистанционното обучение, при които персоналът на “Ученическо хранене” не бе на работа.

Юлияна КОЛЧАКОВА