Училище „Св. Климент Охридски“ в Дупница отново става основно

Дупнишкото училище „Свети Климент Охридски“ ще върне предишния си статут – на основно учебно заведение. С докладна записка до Общинския съвет кметът Методи Чимев предлага преобразуване на Средно училище „Свети Климент Охридски“ в основно училище. Предложението е мотивирано с липсата на интерес към профила „Физическо възпитание и спорт“ и намаляващия брой ученици, завършващи 7-и клас. Както е известно, училището стана средно, с профил „Физическо възпитание и спорт“, след решение на Общинския съвет и заповед на министъра на образованието и науката през 2017 г.

През учебната 2018/2019г. са приети 17 ученици. Тъй като броят на учениците е под изискуемия минимум, паралелката е утвърдена от Общинския съвет. Впоследствие за учебната 2020/2021 г., след намаляване броя на учениците, паралелката е разформирана и закрита. За учебните 2019/2020 и 2020/2021 години е обявяван прием, но не е реализиран.

Докладната ще бъде разгледана от общинските съветници на 23 април (петък). Заради пандемията сесията ще бъде дистанционна.

Юлияна КОЛЧАКОВА