У нас вирусът COVID-19 към момента не е регистриран

Новият коронавирус е разпространен в над 60 държави

Жена от автобус, който е влизал в България през граничен пункт „Калотина“, е била откарана във ВМА. Това е станало, след като се е установило, че тя е с повишена температура. Предстоят изследвания, които да установят причината за неразположението.

Към този момент няма заразен с вируса COVID-19 в България, съобщи по-рано в понеделник Националният оперативен щаб. Във ВМА са постъпили още двама души, които ще бъдат изследвани. Очаква се да пристигнат и още проби от Плевен и от Дупница.

Освен двамата настанени снощи във ВМА няма новопостъпили пациенти със симптоми на заболяване, причинено от новия коронавирус, съобщи ръководителят на щаба проф. Венцислав Мутафчийски, който е началник на Военномедицинската академия. Той уточни, че скоро ще бъдат освободени двамата първи хоспитализирани пациенти, след като им се направят повторните проби.

“За страната очакваме да пристигнат проби, които по наша информация трябва да пристигнат от Плевен и Дупница. Други дестинации не са обявени. Започват изследванията на първите пациенти за получаване на втори отрицателни резултати. Щом това нещо е факт, ние ще освободим, засега първите пациенти са двама, които ще бъдат освободени евентуално при отрицателни проби”.

Малко над 100 изследвания са направени до момента от националната референтна лаборатория, а около 156 случая са изследвани във ВМА. Всички подлежат на втора отрицателна проба.

Проф. Тодор Кантарджиев, директор на Центъра по заразни и паразитни болести, заяви, че се наблюдава спад в постъпващите пациенти:

“Този спад се дължи на факта, че доста хора, които бяха в Италия, се върнаха. Те бяха контролирани по границите, по летищата. В момента най-важното, според мен, е как ще реагират областните болници в страната с подготовката на инфекциозните отделения на персонала на работата по издирване на хора с клинични прояви”.

Няма опасност бежанците, които са на територията на Одрин, да пренесат заразата от коронавирус. Това увери главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев, който провери на българо-турската граница работата на екипите, които измерват температурата на влизащите в страната пътници.

През граничния пункт “Капитан Андреево” са преминали 17 граждани от рискови държави и са поставени под карантина. През “Капитан Андреево” са преминали пътници от Италия и Китай, които са поставени под карантина, съобщи д-р Снежана Иванова от РЗИ – Хасково:

“Имаме 17 души под домашна карантина, но бройката се променя непрекъснато – двама са от Китай и 17 са от Италия”.

Д-р Ангел Кунчев инспектира как работят лекарските екипи. Според него поставянето на термокамери на големите пунктове не е ефективно:

“Само за големите пунктове, аз мисля, че ще останем основно на безконтактни термометри, защото термокамерите не могат да измерват температурата през прегради, независимо дали от стъкло, плексиглас, а това няма да улесни много нашата работа. Огромната част от тези бежанци са пребиваващи в Турция от доста време. Турция, Сърбия и България са единствените страни на Балканите, в които все още няма регистриран случай. Към момента ние нямаме данни колегите в Турция да имат положителни случаи сред тази маса от близо три милиона и половина бежанци”.

На редовния брифинг по темата проф. Венцислав Мутафчийски съобщи още:

“Единствено в Европа една от новите държави, която е регистрирала случаи (на инфекция с COVID-19), това е Чехия с трима пациенти. Иначе в Европа вече надхвърлиха 2600 –  2156 към 06,00 часа тази сутрин. Най-голям ръст бележи Италия, която е на първо място по новорегистрирани случаи, следващата е Южна Корея, Иран и Китай, на четвърто място по новорегистрирани случаи. Германия и Франция отново се изравниха, като в предишните два дни – по 120 са регистрираните случаи. От региона – продължава да няма регистрирани случаи в Сърбия и в Турция. В Северна Македония остава един, в Румъния остават трима за 4-ти пореден ден, а в Хърватия вече са 11 – има от вчера обявени още пет случая”.

Смъртността от инфекцията в Европа продължава да е ниска – 36 души и на практика не се е променила последните 24 часа, като преобладаващата е в Италия, и два смъртни случая, които са отбелязани във Франция – отпреди една седмица още.

“В света над 80 хиляди случая са вече, които са регистрирани със заболяването. Смъртността е 3055 души към тази сутрин, но броят на новоизлекуваните расте с още 3000 души – вчера беше 42 000, а сега са 45 000 души, обявени за напълно възстановени”, съобщи проф. Мутафчийски.

Европейската агенция за превенция на заболяванията повиши на “високо” нивото на тревога от заразяване с новия коронавирус в Европа, съобщи председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, цитирана от „Ройтерс”. С други думи вирусът продължава да се разпространява, подчерта Фон дер Лайен.

От Световната здравна организация съобщават, че повечето заболели са с леки симптоми, а смъртността е между 2 и 5%. Броят на жертвите на коронавируса COVID-19 по света са над 3000 души, заразените са почти 90 хиляди.

Запазва се тенденцията за намаляване на случаите на инфектирани с новия коронавирус в Китай и увеличаване в света. В горещата точка на Европа – Италия, броят на инфекциите се удвои за 48 часа. Има най-малко 34 смъртни случая и почти 1700 заразени. Най-голямото огнище извън Китай – Южна Корея, обяви нови 476 случая и 26 починали пациенти. 73% от заразените в Южна Корея са свързани с християнска секта.

Иран, една от най-тежко засегнатите държави, обяви 54 смъртни случая и почти 1000 инфектирани. Катар, Люксембург, Ирландия и Индонезия съобщиха за първи случай на вируса. В Доминиканската република и Чехия също има заразени, а Австралия и Тайланд съобщиха за първите смъртни случаи от пневмония, причинена от COVID-19.

Първи положителни проби на COVID-19 бяха регистрирани днес в Португалия, Исландия и Андора.

В същото време Русия съобщи, че неин гражданин е диагностициран с вируса, след като се е завърнал от Италия. Още трима руснаци бяха лекувани от пневмония, причинена от COVID-19, след като се заразиха на круизния кораб “Даймънд принцес” в Япония.

Заради опасността от разпространение на заразата Франция беше принудена за затвори вчера Лувъра. В германската провинция Северен Рейн-Вестфалия училищата няма да работят от днес.

В Съединените щати втори пациент почина от инфекцията от COVID-19. В щата Вашингтон е обявено извънредно положение.

За сравнение – сезонният грип има по-ниска смъртност от новия коронавирус – 0.1%, но е далеч по-заразен и всяка година от него умират 400 хиляди души.

Познатите през последните години коронавируси, причинителите на Тежък остър респираторен синдром (ТОРС) и на Близкоизточния респираторен синдром (БИРС), имаха доста по-висок процент на смъртност от новия COVID-19, припомнят информационните агенции.

В Китай, откъдето тръгна заразата, се наблюдава рязък спад на случаите за един ден – вчера заразените с коронавирус са били 202-ма, докато ден по-рано са били близо 600./БНР