Фамилия Мирчеви откриха изложба с 30 творби в Дупница, Ралица Мирчева показа женското тяло и старобългарски руни

Момчил Мирчев, Катя Йоцова и Ралица Мирчева

 

Експозицията на проф. Емил Мирчев, гл. ас. Момчил Мирчев и доц. Ралица Мирчева акустира в града ни, след като тръгна от Париж миналата есен

На експозицията се насладиха доц. Крум Чивиев, Мария Занева, художничката Цветанка Христова, хористът от Мъжки хор „Св. Иван Рилски“ Христо Дръндаров и др.

Изложба – скулптура и живопис, на цяла една фамилия творци с ярко присъствие в българското изобразително изкуство гостува в галерия „Околийска къща” в деня на откриването на Майските празници на културата. Проф. Емил Мирчев, гл. ас. Момчил Мирчев и доц. д-р Ралица Мирчева, чийто родословен корен тръгва от Дупница, предлагат на любителите на изкуството общо 30 творби, събрани в една невероятна експозиция. Проф. Емил Мирчев и гл. ас. Момчил Мирчев са включили по пет скулптури, а доц. Ралица Мирчева – 20 картини, повечето голям формат – в две живописни серии.

Гостите на изложбата

Изложбата има силно присъствие на съвременни идеи, търсения и възгледи в областта на скулптурата и живописта. Творбите, които са така подбрани, че взаимно се допълват и създават една креативна атмосфера, са истинско доказателство за това до каква степен авторите са новатори в идеен и пластичен смисъл. Сложни, но не еднозначни като замисъл, нетрадиционни и уникални като пластичен и живописен изказ.

Изложбата откри уредникът на галерията Катя Йоцова. Тя връчи на авторите поздравителен адрес от името на кмета на община Дупница инж. Методи Чимев. На откриването присъстваха Таня Петрова – директор Дирекция „Хуманитарни дейности“ в община Дупница, Таня Камбурова – гл.специалист “Култура”, Радослава Данаилова от отдел „Култура“, доц. Крум Чивиев, Мария Занева, художничката Цветанка Христова, хористът от Мъжки хор „Св. Иван Рилски“ Христо Дръндаров и др.

В голямата зала на галерията са изложени платна, в които Ралица Мирчева представя женското тяло, а в по-малката – старобългарски знаци – руни, творчески пресъздадени от авторката.

„В едната търся пластичността и красотата на голото тяло, а другата – акрилно-колажна техника. При нея темата са знаците – най-различни рунически знаци. Трансформирам ги през моя поглед. Имената – „Море“, „Вода“, „Късмет“ – тази с подковата – са вплетени знаци от едно време. Това са едни прекрасни декоративни знаци, които по най-добрия начин описват даден символ, който са имали предвид нашите предци. Преоткриваме като българи много от миналото – такива ювелирни неща, каквито светът няма и разбираме, че сме дали много на световното изкуство“, каза доц. Ралица Мирчева.

„Изложбата „Нашата фамилия“ тръгна от Париж… стигна до Дупница. Гостува и в софийски галерии. От чужбина за момента също има няколко покани. Общо взето, изложбата пътува, непрекъснато се обогатява и продължава своя път. Фамилията ще продължи представянето й. Канят ни и този интерес ни радва. Става въпрос за сериозни галерии – както е и Околийската къща. За нас е чест да гостуваме тук“, сподели гл. ас. Момчил Мирчев.

Проф. Емил Мирчев е дългогодишен преподавател в НХА, автор на монументални творби в България и чужбина, който работи предимно в класически стил. Предпочита да твори в бронз, дърво и камък. Творбите му са изчистени и синтезирани като форма, които носят ясни послания в себе си. Син е на дългогодишния директор на Педагогическия колеж в Дупница Стоичко Мирчев.

Момчил Мирчев е гл. ас. д-р по скулптура в НХА, работи в областта на малката пластика, както и в монументалната скулптура. В творчеството си търси движението и експресията в композициите, в които представя изяществото на женската фигура и нейното превъплъщение в изразителността на бронза. Бронзът дава богати възможности на Момчил Мирчев и той го използва умело в пресъздаването на сложни движения и композиции. Борави с деликатен детайл и форма в скулптурите. Ралица Мирчева, доцент, доктор по живопис в НБУ, представя живописни серии с интересни композиционни решения със съвременно звучене и силен колорит, което прави творбите й още по-уникални.

Авторите се изявяват със самостоятелни изложби и са активни участници в български и международни изложби, симпозиуми, пленери и конкурси.

Публиката ще може да се наслади на експозицията на фамилия Мирчеви до 17 юни.