Фатален инцидент в Пирин! Лавина уби състезател по фрирайд

  • Отборът: 18-годишният Борислав Гарибов e израснал по склоновете на планината

  • Трима се измъкнаха невредими от снежно бедствие в чашата на Ечмище

Лавина затрупа и уби на място в Пирин 18-годишен скиор от българския отбор по фрирайд – Борислав Гарибов. Трагедията се разигра в един от улеите на връх Тодорка. В неделя в 11,35 ч. в ПСС-Банско е получен сигнал за инцидента. Пет минути по-късно спасителите са открили загиналия младеж. Състезателят по фрирайд е бил с лавинна раница (еърбег), която сработила, но не успяла да му помогне, защото се ударил в дърво и тя се е скъсала. Той е бил със свой приятел, който веднага се притекъл на помощ, но попадналият в лавината скиор вече бил починал. Предполага се, че смъртта е настъпила вследствие на удара в дърво, като скиорът е получил множество травми. Той е бил затрупан от над един метър сняг. За произшествието е информирана и полицията. Десет планински спасители от Банско участваха в акцията по откриването и транспортирането на тялото до горна станция на кабинковия лифт. „Наш екип веднага потегли на място и след пет минути бяхме на мястото на инцидента. Установихме, че е съборена лавина. Лавината е повлякла скиора, ударила го е в дърво и вследствие травмите, които е получил, е загинал”, коментира Петко Панамски от ПСС.

Акцията продължи над 2 часа поради опасността от падане на още лавини. Загиналият младеж е от столицата, родителите са били уведомени веднага. В понеделник от ПСС-Банско ще дадат специална пресконференция във връзка с трагичния инцидент.

Съотборниците на 18-годишния Борислав са съкрушени от загубата и не могат да повярват, че си е отишъл по толкова нелеп начин. Трагедията е огромна, много боли, коментираха от тима. „Още от съвсем малък Бoбо трупа участия и подиуми във всички фрирайд състезания и събития на родната ни сцена. Последните три зими записва и първите си международни изяви на най-високия ранг състезания за младежи Feeride Junior Tour 3 Stars в Австрия.


Бобо буквално е отраснал по склоновете на Пирин, където тренира по цяла зима, а миналия сезон прекара много време в тренировки в Австрия с Борис Първанов.
Още през първия си сезон в отбора Бобо показа много потенциал и желание за развитие. Второто си състезание в Алпбах, Австрия, той завърши 3-ти, което му даде силен тласък в класирането за Европа и Океания. Паралелно с участията си в Европа той спечели и 2 старта от фрирайд състезанията България“, гласи информацията за състезателя, публикувана в сайта на фрирайдърите.

От там уточниха още, че не става въпрос за национален отбор, тъй като не са такъв, а просто фрирайд отбор България.

В неделя бе съобщено още, че по време на акцията е паднала и малка лавина тип „снежна дъска” в местността Ечмище, която е позната като Чашата. Снежната дъска била между 1 и 2 метра, активирана от сноубордист. В нея попаднали мъже и една жена, но не били затрупани и не са пострадали сериозно.

Още предишния ден от ПСС-Банско са разпространили предупреждение в социалните мрежи, че опасността от лавини в Пирин, Рила и Витоша е изключително висока заради промените в атмосферните условия и силния вятър в последните дни,  комбиниран с високите температури.

„Условията в планината са изключително опасни, трябва да се подхожда с повишено внимание. Имаше изключително силен вятър. Ние вчера издадохме предупреждение”, заяви председателят на Българската лавинна асоциация Росица Михайлова. „Снежната маса е нестабилна, миналата нощ е имало нов прясно навалял сняг. Жалко за младия човек! В ски зоната сме поставили знаци специални, които забраняват напускането на ски зоната. И въпреки това се нарушават правилата”, каза директорът на зоната Иван Обрейков. Това е първи фатален инцидент за този сезон в планината. Спасителите отново предупредиха да се кара само в охраняемите зони, да не се правят експерименти, защото в момента в планината е изключително опасно.

Припомняме, че на 5 януари Планинската спасителна служба спаси сноубордист след лавина в Пирин. 25-годишният мъж не беше пострадал сериозно, но е потърсил помощ, тъй като не е могъл сам да се освободи от падналата снежна маса. След проведена спасителна операция мъжът бе изваден. Спасителите още тогава предупредиха, че само за 24 часа са паднали три лавини в Пирин и призоваха скиорите да карат само по пистите. “Не обърнах достатъчно внимание на предупредителните табели, излязох извън пистите, но стана много стръмно, видях, че съм в безизходица, а друг беше предизвикал лавината. Помогнаха ми спасители. Не се прави така, слушайте спасителите, имайте респект към планината”, прикани сноубордистът.