ФБР разкри подробности от разпитите на Саддам Хюсеин

Заловеният диктатор на Ирак е бил разпитван от Джордж Пиро, сегашен зам.-директор на бюрото

 

След залавянето на Саддам Хюсеин той е бил подробно разпитван от сътрудници на ФБР. Това стана ясно на пресконференция във Вашингтон на заместник-директора на ФБР Джордж Пиро, съобщи internationalopulence.com.

“Никога няма да забравя 24 декември 2003 година. Тогава бях специален агент на ФБР и тъкмо отивах да пазарувам за Коледа, когато ми позвъниха и ми съобщиха, че съм избран за шеф на екипа, който ще разпитва Саддам Хюсеин”, разказва той.

Пиро е американец от ливански произход и е един от 12-те служители на ФБР по онова време, владеещи арабски език. А точно на този език може да се разговаря с иракския диктатор. Освен това, произходът му също е бил от значение, защото е трябвало да се спечели доверието на Саддам.

“Мисията ми беше да го накарам да ми се довери, това не бе лесно ,но пък разполагах с достатъчно време. Затова използвах момента, в който той поиска да бъде прегледан от лекар и му осигурих тази възможност. Влязох заедно с лекаря при него, тогава за първи път застанахме очи в очи”, разказва служителят на ФБР.

Оттук нататък в продължение на 9 месеца текат разговорите с иракския диктатор. Понякога Пиро бил с него по 7-8 часа в денонощието и успял да разбере много от тайните на Хюсеин. Според него, диктаторът бил учтив, държал се нормално и само от време навреме в очите му проблясвала омраза.

“Саддам ме увери, че Ирак няма оръжия за масово унищожение, че повечето са унищожени по време на американските инспекции. Попитах го защо е лъгал, че има оръжия за масово унищожение, като рискува да предизвика война срещу страната си. Той каза, че за него е било по-важно да не позволи на Иран да разбере, че няма оръжия за масово унищожение, ако направи това, ще покаже слабост  и ще загуби”, разказа Пиро.

Хюсеин е изказал съжаление, че е подценил готовността на САЩ да извършат наземна операция срещу Ирак. Той винаги е смятал, че всичко ще се размине с няколкочасови въздушни удари, но е сгрешил.

“Саддам обясни, че причината да нахлуе в Кувейт е лична обида от лидера на тази държава срещу него. Според него, емирът на Кувейт публично е заявил, че мисията му е да превърне всяка жена в Ирак в проститутка, която работи за 10 долара”, спомня си служителят на ФБР.

А на въпроса какво мисли за Ал Кайда, иракският диктатор отговорил: “Аз бях против създаването на обединена ислямска държава, каквато бе целта на Осама Бин Ладен. За мен той беше луд човек, заплаха за света”.