„Феникс-Дупница” не чисти замърсените терени, трупа още отпадъци?!

Работниците във „Феникс-Дупница” си тръгват от работа в ранния следобед.
  • РИОСВ-Перник удари на камък при опит да запечата съоръженията за преработка на боклука, полиция и екоексперти не откриха Кольо Илиев

  • Служители в дружеството: Постоянно ни проверяват

  • Зам.-кметът Крум Милев: За фирмата това не е отпадък, а суровина. Тръгнем ли да преместваме, автоматично община Дупница се превръща в крадец

 

Осуетен е опитът на пернишката екоинспекция да наложи принудителна административна мярка на собственика на „Феникс-Дупница“ Кольо Илиев за ограничаване приема на отпадъци от дружеството и запечатване на съоръженията, с които се третира боклукът. От РИОСВ-Перник удариха на камък, след като потърсили Илиев с полиция, но не го намерили. Проверяващите не са открили упълномощено от Кольо Илиев лице или служител, който да приеме документа.

Натрупаните отпадъци край предприятието

„Експерти от РИОСВ-Перник днес посетиха площадката на фирма „Феникс-Дупница” ООД с цел да връчат на собственика на дружеството принудителна административна мярка (ПАМ). Според документа дружеството трябва да спре дейностите по приемане и третиране на отпадъците, както и запечатване на съоръженията за преработка на отпадъците. Целта на принудителната административна мярка е да се изчистят терените, замърсени с отпадъци, намиращи се извън разрешените на фирмата площи. Собственикът на „Феникс-Дупница“ не се отзова на поканата за връчване на акта, нито упълномощено лице, което да представлява фирмата”, гласи съобщение, публикувано на сайта на РИОСВ след акцията от 4 февруари.

От инспекцията уточняват още, че административната мярка се налага, тъй като разрешените площадки на дружеството са заети изцяло с различни видове значителни количества отпадъци, предназначени за третиране.

„Юридическото лице не изпълнява предписанията на РИОСВ-Перник и така се създава предпоставка да продължи да разполага новопостъпващи отпадъци и инсталации на неразрешени за това места, както и да не извършва приоритетно почистване на установените замърсени терени. Това води до опасност от продължаване на замърсяването на околната среда и създаване на пречки за предотвратяване на инциденти (пожари и др. аварийни ситуации с пътната инфраструктура в района)”, се казва още в съобщението.

„Вяра” отиде във фирмата, където видя как служителите на „Феникс-Дупница” си тръгват от работното място в ранния следобед. Те не бяха притеснени от проверката и обясниха, че през последните месеци редовно са посещавани от представители на различни институции.
„Постоянно ни правят проверки. Днешната (б.а. – вчерашната) с нищо не се различава от направените досега. Не ни е позволено да коментираме повече, а и няма какво. Ако има нещо ново, ние сами ще уведомим медиите и обществеността. Към момента обаче при нас няма нищо по-различно. Виждате, че работниците си тръгват. Беше им казано, че работният ден приключи и те отиват по домовете си”, коментира служителката Емилия Алексиева.


„Тук има проверки почти всеки ден и те вече не ни правят впечатление. Шефът ни е в болничен и го няма, някои от колегите също. Казаха ни да си тръгваме. Не сме запознати какво точно са проверявали от РИОСВ-Перник”, каза пред репортер на медията ни един от работниците, докато отиваше към автомобила си.
Опитахме да се свържем със собственика на „Феникс-Дупница” Кольо Илиев, но телефонът му беше изключен.

Припомняме, във вторник полиция и служители на РИОСВ

бяха във „Феникс Дупница“, намиращ се на метри от автомагистрала „Струма“, където миналата година избухна пожар и компрометира част от пътя.

Припомняме също, че вчера сутринта в ефира на Нова тв министърът на околната среда и водите Емил Димитров-Ревизоро се изказа много остро по адрес на фирмата. „Моста вече веднъж го правихме. Цяло лято тежкотоварните автомобили минаваха през Дупница и съсипваха инфраструктурата, губеха часове, харчеха пари за гориво… Сега да почнеш да трупаш… Ама то те се крият, тях ги няма… Нашите служители, все едно да ги превърнем в разследващ орган. То е направено. Предстои да се връчи административната принудителна мярка и да се спре тази площадка. Негово задължение е да си го премести. Ама съдейки от случилото се, това не е мое, този отпадък не е мой, дето е горял, аз не съм опасност… спокойно мога да разсъждавам, че въобще мостът не е горял. Процедурата е дълга, но това не може да продължава. Не аз съм му давал имоти от общината. Факт е, че пак може да се запали и тогава ще кажете какво направихте. Еми ето затова днес ще отидат да му връчат, ама той ще се скрие, ще прави пак сцени… Не може аз да пращам багерите, да чистят и да вършат работата на други, а после кой ще плаща?! А после кой ще плаща?! Защото пререгистрирал фирмата и от кой ги искаш парите после“, заяви Емил Димитров.
От пресцентъра на община Дупница напомниха, че „Феникс Дупница“ е взела под наем имотите в района в периода 2003-2007 година. От местната управа обясниха още, че през 2012 година община Дупница е започнала процедура по връщането на терените, която още е в съда. „Факт е, че купът с тонове блистери от лекарства е на метри от магистралата, както си беше и преди пожара, но суровината е собственост на фирмата”, казват от общинската администрация. „Сигнализираме, пишем писма, но не можем да преместим и една опаковка от този куп. Това не е отпадък, а суровина. Тръгнем ли да преместваме, автоматично община Дупница се превръща в крадец“, коментира зам.-кметът Крум Милев.

Без отговор засега остава въпросът какво ще предприемат институциите, за да стигне принудителната административна мярка (ПАМ) до собственика на дружеството.

Не е ясно също дали на площадките на дружеството и извън тях има нови отпадъци. Питаме още: След като преди няколко месеца ТЕЦ “Бобов дол” еднократно прекрати договора за приемане на отпадъци от “Феникс-Дупница”, които да се изгарят в централата, как функционира в момента веригата, която екоинспекцията проверява? Или гори ли ТЕЦ “Бобов дол” все още отпадъци на “Феникс-Дупница”? Това са част от въпросите към директора на РИОСВ-Перник Анелия Дренска, които изпратихме на имейла на ведомството, и чакат отговор.