Феноменална „Сурва“ в Перник! Над 10 000 кукери гониха злото

Хиляди жители на Перник, както и туристи от близки и далечни места изпълниха центъра на града, за да гледат фестивала Сурва. Тази година атрактивното дефиле с маскарадни костюми бе по-пищно от всякога, след като се завърна след тригодишно прекъсване заради пандемията.

В продължение на 72 часа миньорският град се превърна най-шумното и пъстро място в България. За първи път в над 50-годишната история на “Сурва” маскарадните дефилета се провеждаха три дни, като започнаха в петък, 27 януари.
Изкуството си пред публиката показаха множество сурвакари, кукери, кукове, старци, бабугери, джамалари, камилари и др. Чуждестранни групи също демонстрираха уникални костюми и пресъздадоха характерни обичаи за своите страни, Доведени до еуфория, зрителите не спряха да си правят снимки с танцьорите, облечени в причудливи костюми. Най-оригиналните облекла предизвикаха бурни ръкопляскания и възгласи.

В тазгодишното издание на международния фестивал взеха участие 10 000 души от 158 групи от цялата страна, 15 бяха от чужбина като имаше представители от Гърция, Румъния, Италия, Сърбия, Словения, Хърватия, Черна гора, Северна Македония и Албания. Освен на централния площад в Перник, дефилето мина и пред Двореца на културата.

      

Международният фестивал в Перник e най-авторитетната в България и Европа изява на традиционни народни игри и обичаи с маски. Той популяризира достигнали до днес варианти на древна обредност, част от българската фолклорна традиция. Ежегодно във фестивалната надпревара участват хиляди носители на традицията от всички етнографски райони на България, а също и гости от чужбина.
“Сурва” се организира от Община Перник за първи път през 1966 г. През 1985 г. фестивалът добива статут на международен, а десет години по-късно Перник е приет за член на Федерацията на европейските карнавални градове (ФЕКГ). На 26 юни 2009 г. миньорския град е обявен за европейска столица на сурвакарските и кукерските традиции.

През 2014 г. градът и фестивалът попадат в класация на авторитетното списание “National Geographic” за световни зимни топ дестинации. Най-атрактивният му акцент е състезателното дефиле на маскарадни групи от страната и от чужбина.