Фермери от Пиринско скочиха срещу по-ниски ставки от Брюксел

Снимка - БНР

Полицейски кордон осуети блокада край Симитли

 

Фермери от Благоевградска област излязоха на протест при пътен възел Симитли,  с искане за запазване на досегашните субсидии за животни и мляко. Около 12 часа бе направен неуспешен опит за блокада на пътното платно. 30 животновъди от района дойдоха на стратегическото място, при което се събира трафикът към Кулата и София и към Банско и Гоце Делчев.

Заради информацията, че се готви блокада на пътната артерия, полицейското присъствие на място бе засилено – в пъти повече от фермерите. Служители на органите на реда образуваха кордон и не позволиха на фермерите да излязат на пътното платно. Въпреки това дошлите на протеста се заканиха да организират блокади в цялата страна, ако Стратегическият план за земеделие не бъде изтеглен от Брюксел и не бъде коригиран.Причина за недоволството им са занижените суми за подпомагане на сектора, които са заложени в документа през следващия програмен период.

„Поставени сме пред свършен факт. Стратегическият план е изпратен за одобрение в Брюксел, а се оказва, че ставките за подпомагане на сектора са силно занижени.Нещата, заложени в плана са в наш ущърб. В схемите му са заложени много повече животни, но не са смятани на максимална ставка. Това разминаване трябва да се обясни. 625 млн. бяха заложени, но като ставка не се получава броя животни. Ставката намалява, ако животните се увеличат. 103 млн. лева са дадени за консултантски услуги, хъбове, дивечови ниви. За животновъдство пари няма, има минимални ставки”, разкри той. По думите му определението “максимална ставка” трябва да отпадне.

“Планът може да бъде върнат и отворен през януари, а за месец да бъде преработен и пак да се подаде към ЕК. Можем да кандидатстваме и по условията от предходния период”, обясни Чалъков. Той призна, че е очаквал поне 500 души на протеста, както и подкрепа от други браншове, също недоволни от Стратегическия план за земеделие. Протестиращите  изпратиха и писмо до президента Румен Радев с искане за директорски оставки. Искат изпратения в Брюксел план да бъде върнат за преразглеждане, защото в него са заложени различни стойности, от тези които земеделското министерство оповестява.

От ведомството заявиха, че в рамките на мандата на служебния кабинет не са правени промени в бюджета за сектор „Животновъдство“.