Фокусник и аниматорка радват благотворително децата в юндом в Дупница

Искаме да правим повече хора щастливи с нашето изкуство, казват Радослав Георгиев и Мария Георгиева

Фокусник и аниматорка са решили да радват благотворително настанените в Центъра за настаняване от семеен тип и преходното жилище (бившия юндом) в Дупница. Радослав Георгиев и Мария Георгиева започнаха новата година именно с изява в дома, където живеят деца и хора над 18- годишна възраст с увреждания.

„Редовно правя благотворителни концерти. Но с моята прекрасна колежка аниматорката Мария Георгиева, с която работя от близо 1 година, решихме тази година да се посветим на това да правим повече хора щастливи с изкуството, с което се занимаваме. Намеренията ни са всеки месец или през месец да радваме живеещите в юндом в Дупница с един благотворителен концерт. Според нас е хубаво, когато човек работи, когато прави нещо, а още по-хубаво е, когато радваш хората със своето изкуство. Идеята ни е всяка изява да бъде нещо различно, нещо ново и децата от дома за сираци да бъдат първите, които ще видят всички наши нови проекти. Обмисляме в края на годината в юндом да направим един голям концерт със спонсори, за да може да се купят подаръци на децата”, разказа Радослав Георгиев. Фокусникът на Дупница подчерта, че магичното изкуство е изключително добре прието.

„Децата ни приемат много добре, разбират нашето изкуство. Моята колежка Мария прави игри с образователна цел. Те развиват мозъка на децата, помагат им с бавни стъпки да вървят напред. Мария е един от най-добрите аниматори в Дупница в момента. Млад човек, много опитна, стреми се всяка една стъпка във всяка една игра децата да могат да развиват своите умения. Когато след концерта си тръгнахме, на излизане децата ни казаха: „И да дойдете пак, защото ние ви обичаме.” За нас е най-голямата награда, чувстваме се удовлетворени от това, което работим”, допълни Радослав.

Вълшебникът е на 23, а магичното изкуство е част от живота му  вече 12  години. Започнал на 11 години. „Като малък много обичах цирковото изкуство. С моите родители винаги ходех по 6 пъти на представление, това беше задължително. Така научавах нови неща, във всяко едно представление има нови неща. И винаги ме впечатляваха фокусите. Те винаги са ми били интересни. Преди 13 години на центъра на Дупница идваше един човек, мой приятел  – Иван Маринов- Гаги.

Той правеше фокуси по улиците и аз започнах от него да „купувам” разни фокуси – с кибрити, с карти. Това бяха първите ми фокуси. След това започнах да купувам кутии, които се продаваха по магазините. След това започнах да събирам реквизит. Моят дядо, светла му памет, ми произвеждаше доста голяма част от реквизитите. Сега аз си произвеждам доста от реквизитите, а тези, които не мога да направя, си купувам”, отбеляза илюзионистът.

Идолите за Радослав в магичното изкуство са Борислав Борисов – Боби шоу, който и до днес му помага, и Астор. А идолът на таланта в народното пеене, което учи от 4 г. в школата на читалище „Зора”, е неговата преподавателка и солист на ансамбъл „Филип Кутев” София Илиева.

„Магичното изкуство е моят живот. Няма как да е нещо по-различно, защото аз работя това всеки ден. Ако остана ден без работа, гледам да се ангажирам с някакви други неща, искам мозъкът ми да работи. Магичното изкуство ми носи усмивки, радост. Това е единственото изкуство, което носи толкова много усмивки, толкова много радост на хората. А когато ние им даваме това, те ни го връщат обратно. Това ни зарежда и ни кара да правим нови неща и да творим”, споделя Радослав Георгиев. За 12  години дупнишкият факир е спечелил няколко златни статуетки от магични фестивали и 10-ина награди от фестивали за народно пеене.

„Ще издам и една тайна. През м. март ще се явя на единствения балкански фестивал в Габрово – „Златната котка”. Готвя нещо доста интересно, което не е показвано до момента. Журито е от илюзионисти от целия свят, хора, доказали се в своята професия. Те ще оценявам как се справям, надявам се да се върна отново със златни медали”, разкри фокусникът.

Юлияна КОЛЧАКОВА