Фолклорната група на хората с увреждания от Петрич спечели 3 медала на фестивал в Смолян

  • Най-малкият бе участник бе внукът на Мария Николова – Михаил, който взе участие в репетициите и през цялото време подкрепяше групата

    Шестият национален фолклорен фестивал за хора със специфични възможности под мотото „ В планината на Орфей“ се проведе в Смолян, като представителите на Петрич направиха чудесно представяне.

Фестивалът бе със състезателен характер, участниците
се оценяваха от професионално жури. Имаше допълнителна класация за изпълнение на една родопска песен за тези, които желаят. Заедно с провеждането на фестивала бе организирано и изложение-базар във фоайето на Театъра на различни изделия и сувенири, създадени от хора с увреждания. Присъстваха изпълнители и гости от цялата страната и чужбина.
Организацията на хората с увреждания от Петрич участва в
конкурсната програма с представяне на песенното творчество от техния край. С групово изпълнение на две песни се представиха Мария Николова, Иван Иванов, Цветан Ангов, Лилия Анастасова, Донка Христова, Величка Георгиева и Янка Трайкова. Две солови изпълнения направиха Лилия Анастасова и Цветан Ангов. Дуетът Цветан Ангов и Иван Иванов, както и изпълнението на Иван Иванов спечелиха бурните аплодисменти на публиката. В изложението за занаяти участваха: Мария Николова, Боянка Пашова, Таня Оджакова, Георги Делев, Живка Щуркова, Янка Трайкова. Немалка заслуга за организацията имаше и другият ръководител на групата – Босилка Георгиева. Най-малкият участник бе внукът на Мария Николова – Михаил, който взе участие в репетициите и представянето и през цялото време подкрепяше групата.
С три медала се завърнаха от този фолклорен фестивал
участниците в Петричката група.
Златен медал – за творчество в занаятите;
Сребърен  медал – за солово изпълнение на Лилия Анастасова;
Бронзов медал  – за групово представяне на клуба от Петрич.
„Фестивалът бе отлично организиран. Посрещнаха ни по невиждан досега за нас начин – настаняване, храна – всичко бе за сметка на домакините. Итози път кметът на община Петрич Димитър Бръчков показа своето положително отношение към нас, като ни осигури транспорт. Надяваме се да сме се отблагодарили по достоен начин и след като бъдем приети в кабинета му, да му покажем спечелените отличия от фестивала и да споделим впечатленията си от това мероприятие”, каза Юлия Иванова – председател на организацията на хора с увреждания в Петрич. Организатори на фестивал в Смолян бяха Фондация ЦУРОН (Център за устойчиво развитие, образование и напредък на уязвимите групи) в Неделино и Регионалната организация на Съюза на инвалидите в Смолян.