Фолк певец играе на търг за оборудването на хосписа в Бобов дол

Имуществото е оценено на над 13 000 лв.

Продават инвентара на хосписа в Бобов дол, чиято дейност бе временно спряна. Общината в миньорския град, която е собственик на Хоспис  Бобов дол” ЕООД, ще обяви търг за продажба на имуществото, оценено на над 13 000 лв. Разрешение за провеждане на процедурата се очаква да бъде дадено на предстоящата сесия на Общинския съвет, за което докладна е внесла шефката на минипарламента Елеонора Христова. Интерес към оборудването има Борис Делибалтов /фолкпевецът Борис Дали/. Неговата фирма „Крако” продължи дейността в хосписа, като преди това прекрати договора за наем с общината за помещенията в бившата общинска болница „Д-p Cтoян Caнтeв”, които купи след фалита й.

„Знаете, че дейността на хосписа е спряна временно, за 6 месеца, докато не намерим сграда, където евентуално да започнем да предоставяме услугата отново. Тъй като вероятно ще се стигне до ликвидация, ще проведем търг за продажба на оборудването. Борис Делибалтов е заявил желание да го купи, но той ще трябва да участва в търга наравно с всеки, включил се в процедурата”, обясни зам.-кметът Йорданка Гацева. В списъка с вещи са легла, инвалидни колички, шкафове, маси и столове за трапезария, кушетки, носилки, бюра, печки, климатик, фризери, пожарогасители, апарати за кръвно налягане и др., всичко на стойност 13 258 лв.

С друга докладна председателят Христова настоява местният парламент да отпусне на хосписа 10 981.60 лв. Средствата са необходими за покриването на плащания – осигуровки и неизползван отпуск, на освободените служители, които са назначени на работа към фирмата на Делибалтов.

Общинските съветници ще трябва да вземат решение и за корекция на заплатата на временния управител на хосписа  Виолина Стоилкова. „Общината продължава да разполага с лиценз за дейността на хоспис и до евентуалната му ликвидация дружеството трябва да има управител. Тъй като предишният управител д-р Фролошки бе освободен, временно бе назначена Виолина Стоилкова. Тя е еколог в общината и съвместява двете длъжности. Едва намерихме човек, който да се ангажира. Тъй като няма дейност, заплатата ще бъде намалена. Договорът, който ще бъде сключен с управителката, ще бъде със задна дата – от 1 декември, а заплатата минимална – 610 лв.”, каза зам.-кметът Гацева. Досега заплатата на управителя е била в размер на две минимални работни заплати – около 1200 лв.

Местният парламент отново ще разгледа и финансовия отчет на хосписа за 2019 г., за който има постановен отказ за вписване. Предложението за одобрение се внася за пореден път, за да не претърпи дружеството допълнителни финансови загуби от неприемането на документа, става ясно от докладната записка на Елеонора Христова. Съветниците неколкократно отказваха да приемат отчета.

Припомняме, че хосписът има над 100 000 лв. зaдължeния. Борчът е основно зa неплатени наеми на синдика на болницата. Припомняме, че хосписът бе отворен в мандата на кмета Грети Алексова, със спечелени по проект средства от ЕС. Медико-социалното заведение закъса главно след увеличение на наема, плащан на Борис Делибалтов.

Юлияна КОЛЧАКОВА