Фон дер Лайен: 100 милиона граждани на ЕС вече са напълно ваксинирани срещу Covid-19

Урсула фон дер Лайен

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви на пресконференция преди срещата на върха на Г-7 във Великобритания, че 100 милиона граждани в Европейския съюз вече са напълно ваксинирани срещу Covid-19.

Тя добави, че повече от 50% от хората в ЕС са получили поне една ваксинационна доза. Фон дер Лайен подчерта, че ЕС също така изнася ваксини, докато имунизира населението си.

“От 700-те милиона дози, произведени в Европа от миналия декември насам, приблизително 300 милиона дози са изнесени в над 90 страни”, посочи тя, изразявайки надежда преди срещата на върха на Г-7, че партньорите на ЕС също ще се ангажират да предоставят повече ваксини за други страни по света.

Според нея е необходимо да се знае произходът на Covid-19 и разследващите трябва да имат пълен достъп до местата и обектите, които биха могли да хвърлят светлина по въпроса.

“От първостепенно значение е да научим за произхода на коронавируса”, каза Фон дер Лайен на същата пресконференция. “Разследващите органи се нуждаят от пълен достъп до всичко, което е необходимо, за да открият наистина източника на тази пандемия“, добави тя./БНР