Фотоволтаична централа отива на обществено обсъждане в Разлог

Общински съвет- Разлог отложи разглеждането на предложение за изграждане на фотоволтаична електроцентрала върху терен от 736 дка. общинска земя- местност “Ибидимици“ – село Баня и местност „Садих“- село Долно Драглище, на първото си редовно заседание за 2023 година.

Поради големия интерес към предложението за възмездно срочно право на строеж за 35 години и разпространяването на невярна информация, свързана с инвестиционните намерения върху земеделките земи, с ниска категоризация, Община Разлог ще организира Обществено обсъждане по изключената точка 14 от дневния ред, посочиха от местната управа. “За съжаление, част от общинските съветници не успяха да разберат същността на проекта и през последните дни, с невярна информация, предизвикаха притеснения в обществото. С цел да успокоим населението, че частни имоти няма да бъдат засегнати, както и да разясним намеренията на “ИНВЕСТО ПАРНЪРС”, ще поканим всички заинтересовани граждани на детайлно представяне на предложението. На предстоящата среща ще представим и ползите както за населението на общината, така и за Община Разлог”, посочват още от администрацията.

Припомняме, че намеренията на Община Разлог са свързани с използване на получената сума от учреденото право на строеж, за изграждане на нов парк за отдих и развлечения в местността “Саровица”. Ако предложението бъде прието на следващо заседание на Общински съвет, Община Разлог следва да получи само за първите 24 месеца около 1,2 млн. лева, както и приходи за всяка следваща година за срока на учреденото право на строеж.  След изтичане срока на правото на строеж, всичко изградено върху общинските терени, следва да остане общинска собственост. В случай че местният парламент отхвърли предложението, част от общинската земя ще продължи да бъде отдавана на аренда срещу 4 хил. лева/ годишно.