Фотодокументална изложба за 80 г. от рождението на Биньо Иванов откриха в Кюстендил

Иван Андонов откри изложбата
  • Методи Джонев показа пишещата машина, на която е написано стихотворението „До другата трева”

  • Гости на честването бяха съпругата и синовете на поета, зам. областният управител Райчо Цветин, зам.-кметът Светослав Василев и др.

 

Фотодокументална изложба, посветена на 80 години от рождението на Биньо Иванов, бе открита в зала „Велики учители” на читалище “Братство 1869” в Кюстендил. Изложбата съдържа стихосбирки на автора, книги, посветени на него, както и архивни снимки от неговия живот. Актрисата Мария Добрева представи поетичен рецитал по стихове на автора със съпровод на роял на Жана Райнова. Един от най-близките приятели на Биньо – Методи Джонев, показа пишещата машина, на която е написано стихотворението „До другата трева”. Инициативата бе документирана от известния български сценарист, режисьор и драматург Боян Папазов, който изготвя филм за кюстендилския поет. Гости на честването бяха съпругата и синовете на поета, Райчо Цветин, зам. областен управител на област Кюстендил, Светослав Василев, зам.-кмет на община Кюстендил, приятели, ценители на творчеството на Биньо и много други.

Приятели и братя по перо уважиха събитието.

В началото на тази година бе обявено тринадесетото издание на поетичния конкурс, носещ името на Биньо Иванов. Литературният конкурс е ежегоден и се провежда през месец май под патронажа на кмета на община Кюстендил. В него могат да участват автори от цялата страна.

Актрисата Мария Добрева представи поетичен рецитал по стихове на автора.

Роденият в село Бараково, Благоевградско, поет свързва трайно съдбата си с Кюстендил. Завършва висше икономическо образование във ВИИ „Карл Маркс“ – София през 1965 г. Установява се в Кюстендил. Работи като икономист в завод „Марек“ и като редактор в алманах „Струма“. Събитието бе открито от председателя на читалище „Братство 1869” Иван Андонов, а изказвания направиха Методи Панайотов, Пламен Анакиев и Венцислав Филипов.