Френски войник простреля мъж с мачете в Лувъра, крещял “Аллах акбар” и отправял заплахи

luvar

Нападателят е ранил леко един от военните в Лувъра

Френски войник откри огън и тежко рани въоръжен с мачете мъж при пирамидата в Лувъра. Нападателят се е опитвал да влезе в музея по ескалаторите. Нападателят крещял “Аллах акбар” и отправял заплахи, което предполагало, че се готвел да извърши терористичен акт, заяви префектът на Париж Мишел Кадо, цитирани от АФП и БТА.

Според Ройтерс мъжът се е опитвал да влезе в музея с ескалаторите до стъклената пирамида в двора. Той обаче е спрян от войник, който му казал, че не може да влезе с големите си раници. Нападателят извадил мачете (първоначално бе съобщено, че оръжието е било нож – бел.ред.) и нападнал войника, който е бил леко ранен в главата.

Друг военен открил огън и изстрелял пет куршума, един от които улучил нападателя в корема. Мъжът, чиято самоличност и националност все още не са установени, е тежко ранен. По-късно било установено, че в раниците му няма взривни устройства.

Френският премиер Бернар Казньов обаче заяви, че очевидно става дума за терористично нападение.

Районът около Лувъра бе отцепен от многобройни полицаи с бронежилетки. Музеят бе затворен, а посетителите, които са в него, бяха оставени в сградата от съображения за сигурност.

Министерството на вътрешните работи определи инцидента като „сериозен“. Няколко часа по-късно персоналът на търговския център под Лувъра се върна на работа, а поставените заграждения бяха премахнати. След това и стотиците туристи започнаха да излизат от Лувъра.

Нападението беше извършено няколко часа преди подаването на документите за кандидатурата на Париж за домакинството на Олимпийските игри през 2024 г.

Нападението ще повдигне въпроси за сигурността, въпреки настояванията на френски служители, че Париж има необходимия опит да организира и осигури защитата на големи събития.

Полицията каза, че е задържала втори човек, който се е държал подозрително, но изглежда не е свързан с нападението, отбелязва Асошиейтед прес.

Говорител на вътрешното министерство каза, че самоличността на нападателя още не е установена. Вътрешният министър Бруно льо Ру е прекратил свое посещение в департамента Дордон, за да се върне в Париж.

Във Франция след по-малко от три месеца предстоят президентски избори, а сигурността и страхът от тероризъм са сред основните въпроси на тях.