Френското предложение не влезе в парламента на Северна Македония

Председателят на парламента на Северна Македония Талат Джафери не подложи на гласуване предложението на координатора на парламентарната група на ВМРО-ДПМНЕ Никола Мицески, който поиска на вчерашното заседание на парламента да бъде разгледан въпросът за преговорите със София и преговорната рамка с ЕС, предложена от френското председателство.
“Република Северна Македония е точка първа в парламента на България, в нашия парламент не се обсъждат прeговорите. Срамно е, че за страната се говори в други парламенти, а не в нашия”, посочи Мицески.
Джафери обясни, че не може да подложи на гласуване предложението, защото, за да се разгледа този въпрос в парламента, трябва да бъдат внесени съответните документи. Според Мицески обаче документите са внесени още в петък в комисията по европейски въпроси, а председателят на опозиционната партия “Левица” заяви, че от две години в парламента са внесени документи “за най-горещия въпрос, но понеже не става дума за Косово или Албания, Джафери не смята за необходимо да го постави на обсъждане.”
Говорителят на ВМРО-ДПМНЕ Димче Арсовски попита: “Има ли екип от министерството на външните работи, който е изпратен днес в Република България, за да договаря френското предложение? Вярно ли е, че този екип днес води преговори предложението да бъде включено в протокола за Европейския съюз? С това мълчание екипът на МВнР не оформя ли тъжната съдба на страната, далеч от очите на обществото?”
На пресконференция в петък министърът на външните работи на Северна Македония Буяр Османи и вицепремиерът по европейските въпроси Боян Маричич обявиха, че когато получат окончателното френско предложение, то ще бъде внесено в парламента, за да могат депутатите да се изкажат по него. /БГНЕС