Хайдушката чета на Михаил и Емил Севдин развяха знамето на свободата в Дупница

Председателят на читалище ”Пробуда 1827” Емил Севдин с девойките от четата 
  • Фризьорката Кирка Златарска и съпругът й Андон се черпеха за празника с червено вино

  • Пред общината раздаваха осветена питка и баници, Таня Петрова наливаше чай

 

Хайдушката чета от село Самораново, водена от баща и син Михаил и Емил Севдини, развя знамето на свободата в Дупница. Облечени в ямурлуци и препасали пушки и пищови, те станаха част от възстановката по повод 141 г. от освобождаването на Дупница. Красивите носии и ямурлуци на читалищните дейци от саморановското читалище „Пробуда” с председател Емил Севдин са дело на дизайнерката Ива Цветкова.

Хореографът Воин Войнов

Хореографът Воин Войнов показа на танцьорите от танцова група „Абракс” пиката на хусарите на майор Орлински, с която с поваляли турците. Войнов разказа на колегите си от „Абракс” и на Димитър Шопов подробности от първия ден на свободата и влизането на ескадрон на 4-ти Мариуполски хусарски полк на майор Орлински в Дупница.

Виктория и Белослава от танцов ансамбъл „Рила” бяха красавиците на празника.

С осветена питка и пчелен мед, баници и червено вино почерпи община Дупница присъстващите на площада пред сградата на кметството. Таня Петрова от отдел „Култура” сипваше от кани чай с билки на желаещите да се подкрепят в студения ден.

Таня Петрова сипва в студа топъл чай на граждани.
Волейболният треньор Христо Райчев с приятели на празника

Сред празнуващите с червено вино в ръка с приятели бе и волейболният треньор от отбора на „Марек Юнион-Ивкони” Христо Райчев. Бизнесменът Божков почерпи приятели с пържолки и чаша червено вино за празника.

Фризьорката Кирка Златарска със съпруга си Андон
Компанията на бизнесмна Божков се черпи с червено вино за Освобождението. 

Съпругът на  известната дупнишка фризьорка Кирка Златарска – Андон, също се замези с кюфтета. „141 години Дупница се радва на свободата. Дядовците и бабите на нашето поколение помнеха този ден и ни разказваха за него. Ние с Андон сме 50 години заедно и никога не сме пропуснали деня на Освобождението на Дупница”, сподели Кирка.