Хайдушки боеве и черешови топчета на Чакъровите тържества в Самоков

Зам.-кметът Дончо Зашев откри деветите Чакърови тържества в Самоков.
“… За девета поредна година отбелязваме празника на самоковския хайдутин Чакър войвода, записал името си в историята на Самоков като защитник на угнетените и онеправданите, борец за правда и свобода. Много са битките, които е водил войводата със своите хайдути. Много неправдини е наказал. Заедно със своята чета е помагал на подтиснатите хора и легендата за него им е давала вяра и упование, че имат свой покровител.

Героите в нашата история са светлия пример, че във времена, когато никой не е посмявал да се опълчи на турците, все пак е имало безстрашни българи, които са се застъпвали за подтиснатите свои събратя. Окрилени от подвизите, които и до днес самоковци помнят и пазят в съкровищницата на своята историческа памет, ние скланяме глави в знак на почит към свободолюбивия дух, към героизма и благородството…”, казаха на откриването.
Всяка година самоковци и гости от цялата страна се събират в края на юли на Чакърови поляни, за да посветят честванията на него – българинът, самоковецът, изправил се в защита на онеправданите и изживял живот, който се е превърнал в легенда.

Още в далечната 1975 г. са проведени първите Чакърови тържества. Родолюбивото дело, след прекъсване от 10 години бе възстановено през 2013 година по идея на Клуб на любителите на историческо оръжие „Чакър войвода”, с подкрепата на Община Самоков. Този празник не възражда само една традиция, той е извор на уважение към корените ни – облекло, обичаи, занаяти. Чакъровите тържества са хранителница на българщината.
През 2018 година на Чакъровите празници бе присъден знак за Европейско културно наследство.