Хероинът в Коняво стана ябълката на раздора между МВР и отделните звена на прокуратурата

  • ОП-Кюстендил: Руши се доверието и се прави опит за противопоставяне

  • В понеделник гледат мярката за неотклонение на собственика на имота

Окръжната прокуратура в Кюстендил видя опити за противопоставяне между отделните звена на прокуратурата на Република България и между прокуратурата и МВР. Причината е официално съобщение на пресцентъра на МВР по повод проведена специализирана полицейска операция в кюстендилското село Коняво, при която са открити 16 килограма хероин. Според съобщението на МВР акцията, в която са участвали служители на ТЗБОП и ОДМВР-Кюстендил, е по досъдебно производство на Специализираната прокуратура, която е отказала съдействие. В официално изявление в неделя обаче от Окръжна прокуратура-Кюстендил посочват, че въпросните наркотични вещества са иззети по досъдебно производство, наблюдавано от ОП-Кюстендил, образувано от разследващ полицай на 18 юни.

Окръжна прокуратура-Кюстендил била уведомена за полицейската операция едва след нейното осъществяване. Изпълнила е правомощията си по вече образувано производство в условията на неотложност от разследващите органи от МВР. “Не е налице уведомяване от страна на служителите на МВР относно провеждано разследване, свързано със същите наркотични вещества, наблюдавано от Специализираната прокуратура, а единствено уведомяване за новообразувано досъдебно производство от компетентността на Окръжна прокуратура -Кюстендил. Считаме, че с така неточно поднесената информацията в съобщението, публикувано от МВР, се прави опит да се руши доверието между отделните структури на прокуратурата и същите да бъдат противопоставяни, което не е в интерес на обществото и не допринася за ефективната борба срещу престъпността. Окръжна прокуратура-Кюстендил категорично се дистанцира от всякакви опити за противопоставяне между отделните звена на прокуратурата на Република България и между прокуратурата и МВР, които са призвани от закона заедно да осъществяват противодействието на престъпността и да отстояват правовия ред в страната. Окръжна прокуратура – гр. Кюстендил ще разчита и в бъдеще на ползотворно сътрудничество с всички правоохранителни органи в интерес на обществото и законността”, се казва в изявлението.

По случая с полицейска заповед са задържани трима мъже, съпричастни към престъплението. Единият е 49-годишният собственик на къщата, от която бяха иззети 29 пакета с хероин, другият е 51-годишен, третият е на 61 години. 51-годишният е известен на полицията и с други противозаконни деяния.

Съдът в Кюстендил ще гледа в понеделник искане на мярка за неотклонение на собственика на частния имот.