Хиляди може да останат без лекарства по НЗОК от 1 април

Причината е провалените преговори за преподписване на договора между аптеките и касата

 

От 1 април 2023 г. няма да има подписани и влезли в сила Условия и ред за дейностите на аптеките и те няма да могат да отпускат лекарствени продукти,  заплащани напълно или частично от НЗОК. За това предупреди Димитър Маринов, председател на Българския фармацевтичен съюз.

Съсловната организация смята, че някои предложения на Националната здравноосигурителна каса, направени по време на договорния процес между НЗОК и Българския фармацевтичен съюз, ще ограничат достъпа на пациентите до лекарства.

От началото на тази година фармацевтичният съюз и НЗОК водят преговори за дейностите, отчитането и заплащането на аптеките, но от НЗОК са настояли „за въвеждане на текстове, които противоречат на нормативната уредба“, твърдят от там.

Според тях единият текст противоречи на регламент на Европейския съюз за верификацията, а другият текст ограничава правата на пациентите и им вменява задължение. Димитър Маринов твърди, че част от предложените от НЗОК промени ще ограничават значително правото на достъп на пациентите до лекарствени продукти, заплащани напълно или частично от НЗОК, тъй като се предвижда пациентът да е задължен да получи всички, изписани от лекаря медикаменти, но някои пациенти не могат или не желаят да ги купят

По думите му в условия на недостиг на лекарства и все по-често срещани затруднения на пациентите да открият някои конкретни медикаменти, се създава императивната невъзможност да получат поне тези, които са налични в дадена аптека.

Българският фармацевтичен съюз категорично отказва да участва в създаването на подобни ограничения, които противоречат на основен правен принцип за свободен достъп до здравна грижа, включително и на достъп до лекарствени продукти.

Друг проблем, според Маринов, е настояването от страна на НЗОК да задължи търговците на дребно с лекарствени продукти да подават верификационни данни и към НЗОК, след като същите верификационни данни вече са предоставени от Българската организация за верификация на лекарствата.

От съсловната организация настояват да се въведат всички възможности за технологичен контрол върху разходването на бюджета на НЗОК при отпускане на лекарствени продукти, медицински изделия и диетични храни при спазване на действащото законодателство./БТА