Хипотеза: Пожарът в автобуса на “Струма” не е тръгнал от двигателите

Техническа неизправност или човешка грешка? Тези две версии разглеждат българските власти за трагедията с автобус на АМ “Струма”, при която загинаха 45 туристи от Северна Македония.

“Според мен става въпрос и за двете неща. Автобусът се е ударил първо в дясната мантинела, след което е тръгнал към лявата. Голяма част от мантинелата, която разделя двете платна, я няма – може би 100 метра. Вратите на автобуса не са отворени. Или водачът не е реагирал да ги отвори, или говорим за повреда, която не е позволила да бъдат отворени. Остава загадка защо вратите на автобуса не са отворени. Важно е да потърсят производителя на автобуса”, заяви Димитър Димитров от Камарата на автомобилните превозвачи.

Той предполага, че първо е започнал пожарът. Съмнява се, че ударът в мантинелата е предизвикал пожара.

“Зоран Заев каза, че хората са успели да излязат от задната част на автобуса. Двигателите на автобуса се намират там, пожарът не е тръгнал от двигателите. Това е малък автобус за 52-ма души, в случая не са много възможностите за внасяне на туби с нафта. За взрива, за който всички говорят, най-вероятно гумата се е спукала”, посочи още Димитров пред Bulgaria ON AIR.

За конкретния участък има множество сигнали за произшествия, стана ясно от думите му.

“Не може еднозначно да хвърлим вината върху участъка, човешкият фактор е много важен. Няма удобно място, където да почиват водачите. Не знаем имало ли е двама водачи или един шофьор е чакал”, изтъкна Димитров.

Журналистът от Северна Македония Огнен Цанцаревич заяви, че научават почти всички новини от българските медии и власти. В РСМ знаят, че пътниците в автобуса не били само македонци.

А по-рано премиерът Зоран Заев заяви, че разчитат изцяло на българското разследване.

“Разследването трябва да е съвместно. Съвместната работа е задължителна в случая”, категоричен е Димитров.

“От години говорим, че трябва да се спре войната по пътищата. Трябва да се стигне до причината за този инцидент и да се предпиремат действия, за да не се стига до следващи такива инциденти”, настоя той.