Хората в Овчарци искат нормални улици, пенсионерски и младежки клуб

Селото има нужда от пенсионерски и младежки клуб, както и от ремонт на улиците, каза Мария Ракова (първата вляво).
  • До 19,15 ч. 560 души гласуваха за кмет на сапаревобанското село

 

По-благоустроено населено място – с нормални улици, пенсионерски и младежки клуб искат от бъдещия управник в сапаревобанското село Овчарци, където тази неделя имаше частични избори за кмет. 560 от имащите право на вот 852-ма души бяха гласували до 19,15 часа. По неофициална информация малко преди редакционното приключване на броя резултатът бе 50 на 50 за двамата кандидати – Васил Говедарски, който бе предложен от ПП ГЕРБ, и Радостина Сусанина, издигната от инициативен комитет като независима.

„По наша преценка в момента резултатът е 50 на 50”, казаха от единия от щабовете малко преди изборната секция да затвори.

И на тези избори най-употребяваната дума бе „промяна”.

“Гласувах за промяна, нещо да се направи в това село. Аз живеех в София, но се пенсионирах и си дойдох тук. От 12 години съм в Овчарци, но абсолютно нищо не се направи, една улица до водопада и това е. Искаме да има пенсионерски клуб, зимата да излезеш, да се събереш с хора, малко на раздумки на приказки, да минава времето… Зимата нямаме ниви, градини, скучаем. Младежите също нямат клуб. Сутрин ако дойдете, ще ги видите на пейките – лющят семки и навсякъде е само семки, шишета и чаши. Няма къде и те да отидат”, каза Мария Ракова. Заедно с още три съседки Мария се възползваше от слънчевото време и възможността да си поговорят.

Радостина Сусанина (в средата) и Борислав Иванов и Мария Камджилова

„Искаме да има аптека, омръзна ни да ходим на Дупница. Един аспирин няма откъде да си купим, за един аспирин ходим на града. Нямаме и лекар. И на лекар на Дупница ходим. Защо не дадат кабинет на д-р Шиков, той си от Овчарци. Искаме да си дойде тука”, посочи една от комшийките, която отказа да се представи и избяга от фотообектива, защото не била подходящо облечена.

„Искаме промяна, кой не иска да има промяна”, бе отговорът на една от дамите в избирателната комисия, която също не пожела да се представи.

„На 20 г. съм и гласувам за трети път, след като получих това право. Много неща трябва да се променят в Овчарци. Нужно е място, където младите хора да могат да прекарват малко повече време. Гласувам, за да може в селото да се живее малко по-добре, да е добре както за възрастните, така и за младите”, каза Симеон, който е студент по химия в София.

И двамата, борещи се за доверието на овчарчани, декларираха, че ще се вслушат в исканията им. Съгласни са, че селото има нужда от всичко, което би било гаранция за по-добър живот.

„Първото нещо, което ще направя, ако ме изберат, ще започна от поддръжката на селото. Виждаме например, че пейките тук, в центъра, са счупени. С кмета на община Сапарева баня сме се разбрали веднага да почнем да реагираме и да се справяме с проблемите. Доста са ни лоши пътищата. В миналия мандат за първи път се асфалтираха още две улици изцяло и се надяваме в този мандат поне още две да ремонтираме. По принцип всички спешно се нуждаят от ремонт, но ще обсъдим кои са най-комуникативни, тях ще направим”, каза Васил Говедарски. За да подкрепят Говедарски, в селото бяха дошли зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ и член на ИК на партията Красимир Велчев, депутатите Кирил Калфин и Радослава Чеканска, областният управител Виктор Янев и общинският координатор и кмет на община Сапарева баня Калин Гелев.

„Цялото село има нужда от пълна промяна. Улиците са в окаян вид, страшно много неща има, които да се направят. Ако хората ми гласуват доверие, ще си дореализирам нещата, които започнах. Много неща започнахме. За малкото време, в което бях в кметството в Овчарци, успяхме поне да възстановим част от традициите от културния календар на селото, да съберем хората, да видят, че са заедно, че всичките са едно цяло.

Имам предвид Йордановден, направихме коледно тържество за децата, зимни Заговезни и паленето на огън”, каза Радостина Сусанина. С нея бяха Борислав Иванов и Мария Камджилова от издигащия я инициативен комитет, в който е и Иванка Грошкова.

Това е първият вот в страната, провеждащ се в условията на пандемията от Covid-19. Заради пандемията се налага избирателите и участващите в провеждането на изборите да спазват противоепидемични мерки. Вотът бе в секция, намираща се в бившето училище в Овчарци. По информация от Общинската избирателна комисия изборният ден е протекъл нормално.

Както е известно, до провеждането на частични избори в Овчарци се стигна заради пропуск на избрания на редовния местен вот кмет да се откаже в законоустановения срок от извършването на търговска дейност.

Юлияна КОЛЧАКОВА