Хората с увреждания представиха клубовете си в Кюстендил

Във фоайето на НЧ „Братство 1869“ бе представена фотоизложба за дейността на Клуба на инвалида през трудните месеци на пандемия

Хората с увреждания от Кюстендил представиха дейността на клубовете си в условията на пандемия. Всяка година кюстендилското читалище „Братство 1869“ е гостоприемен домакин на събитията, организирани по повод Международния ден на хората с увреждания. В продължаващата вече почти две години обстановка на големи ограничения за провеждането на масови публични инициативи читалищното ръководство реши все пак традицията да не бъде нарушавана.

Заедно с читалище „Асклепион 1998“ културната институция намери форма 3 декември да бъде отбелязан подобаващо. Във фоайето на НЧ „Братство 1869“ бе представена фотографска изложба за дейността на Клуба на инвалида през трудните месеци на пандемия, който не затвори врати въпреки сложната ситуация.


Председателят на регионалната организация на Съюза на инвалидите в България Валентина Симеонова припомни, че в структурата членуват почти хиляда души с увреждания от цялата Кюстендилска област. Тя благодари на председателите на основните организации в Сапарева баня и Дупница и на клубовете по места, както и на всички членове на СИБ за богатата и смислена организационна дейност и за провежданите разнообразни инициативи дори и в условията на пандемията. В. Симеонова изрази специална благодарност към председателя на НЧ „Братство 169“ Иван Андонов за дългогодишната подкрепа, оказвана лично от него и от целия му екип към дейността на Клуба на инвалида, и го поздрави за преизбирането му за председател на Общинския съвет в Кюстендил.
Виолета Атанасова, член на Управителния съвет на Основната организация на СИБ и председател на НЧ „Асклепион 1998“, представи основните акценти във фотографската изложба, подготвена със съдействието на читалището, и благодари на г-жа Виолет Вьорлер – българката, живееща във Франция, която е дългогодишен приятел на Клуба на инвалида и един от най-големите дарители за дейността му. Специален задочен поздрав за нея, както и за всички хора с увреждания по случай деня, посветен на техните проблеми, поднесе известният цигулар Владимир Тасев, специализирал в Белгийската кралска консерватория и носител на престижни награди от международни изпълнителски конкурси.
Отбелязването на 3 декември продължи в Клуба на инвалида с другарски обяд и традиционната кулинарна изложба.
Виолета Атанасова