Хотелиери и ресторантьори от Банско: Стига експерименти

  • Ние доказахме, че спазваме всички норми за разлика от много други браншове, категоричен е Малин Бистрин

  • В Сапарева баня отчитат слаб летен сезон

Ресторантьорите и хотелиерите в Банско и Сапарева баня са против написаното в „Националния план за справяне с пандемията от Sars CoV-2”. Както е известно, техни колеги от цялата страна се обявиха против оставането на дупничанина д-р Стойчо Кацаров на поста министър на здравеопазването, обявявайки плана за „безумен“. В него като първа стъпка при нова вълна от коронавирус се предвижда затваряне на заведенията. Недоумение в бранша предизвиква и идеята, че ще могат да работят заведения само със 100% ваксиниран персонал и 100% ваксинирани клиенти.
„По тази тема в бранша ни се говори все повече. Човек доброволно може да се ваксинира, ако пожелае това. Правото на личен и свободен избор си е записано в Конституцията на България и това не трябва да се нарушава. Няма как да принуждават хората задължително да си поставят ваксина. Не може само персоналът на ресторантите да бъде принуден да се ваксинира, а да не се говори за цеховете и заводите, където има 500 работници. Фокусът отново е върху нас. Стига с тези експерименти с туристическия и ресторантьорския бизнес! Ние доказахме, че спазваме всички норми за разлика от много други институции и бизнеси. Нека да се насочат към тях и да видят дали мерките са на такова ниво, както са при нас. Когато заведенията отново отвориха в България, заболеваемостта по никакъв начин не се повиши, а дори напротив – спадна многократно. Затова отново ще призова отговорните институции да спрат да си правят експерименти с нас“, категоричен беше председателят на Съюза на туристическия бизнес в Банско Малин Бистрин.

Той допълни, че летния сезон в курортния град вече е тръгнал и всички местни се надяват да бъде успешен.
„Летният сезон започна добре и лека-полека потръгва още повече. Особено в петък и събота Банско е пълно. С настъпването на явните горещини, идват все повече хора и дано сезонът да е добър. Посетителите ни са най-вече български туристи. Има малък процент чужденци, най-вече преминаващи сърби и румънци, които са тръгнали за Гърция. В това число не включвам руснаците и англичаните, които имат къщи тук, защото те са си като местни жители“, завърши Малин Бистрин.
В Сапарева баня пък отчитат доста по-слаба посещаемост в сравнение с предишни сезони.
„Има много по-малко туристи, отколкото през миналите сезони. Дори и през лятото на 2020 година , което беше първото след пандемията от коронавирус, имаше повече хора, които идваха да си почиват в Сапарева баня. Трудно ми е да кажа на какво точно се дължи това. Според мен това е съвкупност от няколко фактора. Може би някои туристи ги е страх от пандемията, а на други им липсват достатъчно средства“, заяви Петър Чучуганов, който е председател на Сдружението на хотелиерите и рестораньорите в Сапарева баня.
Според него не е редно при нова вълна на Covid-19 най-първо отново да бъдат затворени ресторантите, докато други големи обекти ще продължат да работят. Чучуганов завърши, че все още не е обсъждал темата с колегите си от курортното градче, но скоро сигурно и това ще се случи.

Димитър ИКОНОМОВ