Хотелите в Банско очакват резервации за празниците след отхлабване на мерките

Надеждите на туристическия бизнес в Банско за отхлабване на мерките бяха оправдани, макар и частично. Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов съобщи на брифинг на Националния оперативен щаб решението ресторантите в хотелите да бъдат отворени. Те ще могат да работят само за гостите на хотела с капацитет не повече от 50% от местата. Ограничава се и работното им време до 22 часа, а настанените в хотела ще се изхранват на смени, за да не се получава струпване. “В момента идва зима, има зимни курорти. На тези места хората могат да отидат, могат да дишат въздух, могат да се отделят от затворените помещения вкъщи. Така че възможността за хранене трябва да бъде осигурена”, заяви здравният министър. Той обеща контрол в обектите за хранене в хотелите, чрез който „цялата мощ на държавата ще се стовари върху нарушителите”.

„Дори и в такъв ограничен вариант за работа на ресторантите, това все пак дава възможност да отворим хотелите и да започнем да посрещаме туристи. Досега това практически беше невъзможно, защото в повечето обекти хотелските стаи не са пригодни за хранене. Не се страхуваме от проверки, предприели сме всички необходими мерки, които да осигурят спокойствие и безопасност на гостите ни”, изразяват мнение от Съюза на туристическия бизнес. След обявяване на облекчените мерки за хотелите те очакват да започнат да получават и резервации за коледните и новогодишните празници и за месец януари. Още повече че условията за ски стават все по-добри.

Обявяването на новите мерки на Министерството на здравеопазването, според които учениците над 4-ти клас остават в режим на онлайн обучение, дава възможност на семействата да наемат дългосрочно къщи и апартаменти в Банско и да съчетаят за децата си учене и спорт на открито, предлагат от СТБ.