Христо Терзийски, водач на листата на ГЕРБ-СДС: Кюстендил – една мечта започва да се сбъдва

Били ли сте някога на „Празника на черешата“ в Кюстендил? – Ако не, горещо ви препоръчвам догодина да го посетите. Защото наред с изобилието от над 100 сорта череши и отвъд класическата представа за събитие, което може да ви предложи единствено областта, позната като „Овощната градина на България“, ще усетите и нещо още по-впечатляващо. Любовта на хората към земята, към красотата на нашия край, към традициите. И погледа им към бъдещето. Всъщност празникът е цяла художествена експозиция на открито. На която, дори и за два-три дена, всеки от участниците – читалища и занаятчии от всички населени места в региона, с гордост представя своята експозиция от неповторими пана от череши, създадени с вдъхновение, талант и майсторство.

Празникът привлича гости от всички краища на България. И тази година не бе по-различно. Всички хотели и къщи за гости бяха пълни. А сега, нали е и предизборната кампания, та много известни политици от столицата дойдоха, за да ги видят. Чудесно – добре са дошли! Позавъртяха се, снимаха се и… си тръгнаха.

А ние, кюстендилци, оставаме. Ние винаги сме тук – независимо дали житейските предизвикателства са успели за малко да ни отделят от родното място. Тук са близките ни, тук са приятелите, тук са спомените ни. Но тук е и бъдещето ни. Само че има ли един регион, та дори и една държава, бъдеще, ако младите хора ги напускат? От този въпрос започват всички пътища, които хората, които искат да убедят съгражданите си да ги подкрепят, трябва да изминат.

Ако попитате един родител каква е мечтата му, ще ви отговори – „младите да са добре – тогава и ние сме добре“. А после ще въздъхне и ще допълни – „Но и по-често да си идват“. И все повече млади хора се чувстват най-добре в родния си край. И ако имат добри условия, биха живели и работили тук – тук биха създавали своите семейства и отглеждали децата си. Затова е важно да доразвием тези условия.

Добро образование. То е в основата на всичко. Но какво е добро образование? – Модерното образование, залагащо на таланта, иновациите и креативността. От това да не отпадат децата от училище, до съвременните образователни и технологични центрове, които само преди два месеца еврокомисарят Мария Габриел представи като приоритет на Комисията при посещението си в Кюстендил. Образователните проекти на Европейския съюз започват още от средното училище. Но не приключват дотам.

Знаете ли, че Кюстендил вече е университетски град? И че като филиал на Тракийския университет предлага на бъдещите си студенти именно специалности, които са обвързани с потребностите на пазара в региона. Професии, свързани с управлението на земеделието, с развитието на туризма, с дигитализацията на производствата. Специалности, с които първите професионални ангажименти могат да започнат още от последните години на академичното обучение. Имаме всички условия да се развиваме като предпочитана спа дестинация, която може да предложи не само отдих и почивка, но и отлични възстановителни програми с лековитите минерални води. Да оживим селата, да се засили делът на селския и еко-туризма, които да ангажират и младите, и по-възрастните. Не трябва да забравяме, че на територията на областта ни е и най-голямата българска светиня – Рилския манастир. Всъщност, ние се опитахме да помогнем да се съхранят и реставрират всички храмове и манастири в Кюстендилска духовна околия – да бъде спасено нашето духовно и културно наследство и за бъдещите поколения.

Разширяваме технологичния парк, който се изгражда в Кюстендил, ще продължим да привличаме „зелени“ индустрии, които да развиват икономически региона, но и да гарантират устойчивото му развитие. Всъщност добрата икономическа и социална инфраструктура би могла да направи дори и най-малките населени места атрактивно място за живот и работа на младите хора. След пандемията голяма част от технологичните и консултантските фирми запазиха модела на работа „от вкъщи“. А това „вкъщи“ накара много млади хора да преоткрият и да се установят в селските къщи на бащи и дядовци – там, където красотата на природата и чистотата на въздуха са най-доброто лечение срещу стреса. Наред с пораженията, които нанесе, пандемията ни предостави и много нови възможности, които могат да допринесат за балансирано развитие на регионите. А Кюстендил разширява своята социална и културно инфраструктура. Почти е завършен обновеният ни театър. Нямаме търпение да посрещнем на сцената му най-големите имена на българското изкуство.

Подкрепихме редица инициативи, свързани с активния начин на живот. Но ще продължим и с големите проекти. Сред тях са изграждането на територията на бившето поделение в Кюстендил на модерна многофункционална спортна и конгресна зала, която да даде възможност на младите хора да имат най-добрите условия за спорт. Вече е почти във финална фаза ремонтът на спортните зали на стадион „Осогово“. Там досега не беше направено нищо вероятно от половин век. А тренират стотици деца. Бях там преди няколко дни, срещнах се и разговарях с ръководителите и треньорите. Очакват реконструкцията на бъде завършена, за да могат децата на тренират пълноценно, но всички знаем, че тези помещения вече не са достатъчни. Големият спорт изисква и голяма зала. И спортистите на Кюстендил я заслужават. Сигурен съм, че идва поколение, което отново ще прослави не само града ни, но и България, със своите постижения.

Кюстендил се възражда. Една мечта започва да се сбъдва. И ще се сбъдне. Ако бъдат подкрепени хората с идеи, които са доказали своите качества и опит,  отговорността си към развитието на региона и респекта си към правото на нашите съграждани да живеят като достойни европейци. Вярвам, че заедно ще успеем!

 

Купуването и продаването на гласове са престъпления!