Христо Терзийски: Пострадалите от домашно насилие се нуждаят от засилена законова защита

„Днес Народното събрание прие на първо гласуване Закона за защита от домашното насилие, на който съм един от вносителите. Зад това посегателство срещу основни човешки права стои не просто статистика, а реални човешки съдби. И пострадалите се нуждаят не само от съпричастност, но и от засилена законова защита и ефективен институционален механизъм, който да гарантира сигурността и правата им”, заяви в четвъртък депутатът от ПП ГЕРБ- СДС Христо Терзийски.

За последните 3 години са регистрирани близо 110 000 сигнала за домашно насилие на телефон 112 и са издадени близо 10 000 заповеди за защита по реда на ЗЗДН, посочи още Терзийски.

“С други думи всеки ден има около 100 сигнала за домашно насилие, които постъпват на спешния телефон. И при всеки 10-ти от тях операторът освен полиция, е насочил сигнала и към център за спешна медицинска помощ, защото се е касаело за тежко физическо насилие.

За съжаление 9 от 10 подадени сигнала биват изтегляни от страна на пострадалите от домашно насилие във фазата на досъдебното производство и извършителят не бива наказан. Това е убедителен аргумент от необходимостта от засилена законодателна и институционална защита.  Очаквам Парламентът в кратки срокове да приеме окончателно Закона за защита от домашното насилие”, каза още Терзийски.