Художникът Димитър Божков от Дупница: Само един цвят не е достатъчен

Изложбата “Коктейл от цветове” гостува във Варна до 20 август

Талантливият художник от Дупница Димитър Божков нареди изложба  в морската ни столица – Варна. Той завладя всички гости с таланта  и усета си за изкуството и детайла. Над 20 живописни платна са обединени от темата „Коктейл от цветове“. Експозиция включва повече от 20 живописни платна –натюрморти с цветя, морски пейзажи, фигурални и абстрактни композиции в които ясно се разкрива авторския стил на художника.

Към тях с почит към художника Михаил Рашков са включени и три картини с които се подчертава връзката и приемствеността между двамата артисти и то най-вече в картините с цветя. “Сюжетите на неговите фигурални композиции имат отпратки към античната митология с образите на Даная и Венера, която се ражда от морската пяна. В живописното и пластичното изграждане на женските образи и тела имапохвати, които ни напомнят за древните фрески на етруските от Иберийския полуостров. Красотата той търси не в голотата на женското тяло и казва, че „тя трябва да бъде прикрита, да не е изложена на показ, за да остави нещо и за въображението, за да се запази мистерията, защото точно тя привлича“, категорична е изкуствовед Пламена Димитрова-Рачева.

Сред специалните гости се откроиха Атанас Лазаров – “ PR на  годината 2020”, красивата Яненка Люцканова, Мисис Свят, музикалния продуцент  и собственика на марката “Мистър България” Доно Цветков, дизайнера  и двигател на Годишните награди за мода, стил и шоубизнес Красимир Недялков, специалистът по комуникации  Десислав Димитров, актьорът и радиоводещ Здравко Буйнов, много Вип гости от Малта,Кипър и Русия.

Димитър Божков вдигна наздравица с хитовия  розов коктейл на лято 2021.

Следващата изложба акустира в Москва, Лондон и Чикаго.

Художникът е роден на 30 септември 1993 г. в гр. Дупница.

След завършване на средното си образование в СУ „Св. Паисий Хилендарски“ в Дупница, учи две години „Право“ в Римския университет „Ла Сапиенца“ в Италия.

 Снимки: Добромир Димитров, Варна 

В този период открива голямата си страст към рисуването и е поощрен от треньорът си по бокс Роберто Рома, любител художник, от когото получава и първите си наставления за работа с маслени бои.

Отказва се от обучението си по право и се отдава на живопис. Участва в три общи изложби в Италия. За първи път излага свои картини през 2016 г. в Дупница. Сред тях преобладават копия на картини на италиански художници от епохата на Ренесанса. Талантът му е забелязан и оценен от някои от най-признатите български творци като Николай Янакиев и Васил Петров от Пазарджик, който редовно представя изкуството си във Варна в галерия „Кавалет“. Една от самостоятелните изложби на Димитър Божков е открита в галерията на Васил Петров в Пазарджик. Успех му носи и петата му поредсамостоятелна изложба е галерия „Икар“ в София през 2018 г.

През 2020 г. художникът планира самостоятелната си изложба в галерия „Графит“ във Варна, но поради пандемията от Ковид-19 тя се отлага за м.юли-август 2021 г.

Димитър Божков художник и студент по „Бизнес администрация“ и продължава учи и да твори в България и Италия.