Художници даряват средства за изграждане на паметник в Перник

Изложбата ще бъде открита на 27 септември в двора на Подземния минен музей

 

Изложба “Арт Перник” ще събира средства в помощ на инициатива за изграждане на паметник за загиналите във войните за обединение на България перничани, съобщи Георги Чернев – председател на академия “Знание и самоусъвършенстване”. Двадесет процента от стойността на продадените картини ще бъдат предоставени за строителство на монумента.

Идеята за изграждане на паметник на загиналите във войните за национално обединение перничани е на Съюза на военноинвалидните кооперации в града и възникнала преди две години, посочи за БТА нейният председател Валентин Николов. Заради пандемията реализирането се забавило. Досега инициативен комитет е събрал данни за 136 намерили смъртта си във войните от 1878г. до 1945г. перничани. Броят им все още се уточнява, посочи Николов.

Изготвен е проект за бъдещия монумент. По думите на Николов той ще представлява две срещащи се трапецовидни стени със знак за храброст между тях. На стените ще бъдат изписани имената на героите.

Инициаторите предлагат паметникът да се издигне в центъра на града между Регионалния исторически музей и Двореца на културата.

“Надяваме се да дадем тласък на идеята”, заяви Чернев. В изложбата ще се включат художници от София, Стара Загора, Созопол, Сливен и Перник. Свои творби ще покажат и пет възпитаници на школата по изобразително изкуство в Обединения детски комплекс в Перник. Картините ще се продават на цена 1 000 лв. всяка, като 200 лв. ще постъпят като дарение за паметника.

Изложбата ще бъде открита на 27 септември в двора на Подземния минен музей в Перник. Картините вече са подредени предпремиерно в Обединения детски комплекс.