Хърватинът Филип Зубчич триумфира на гигантския слалом в Банско

Състезателят от Хърватия Филип Зубчич триумфира в първия гигантски слалом валиден за Световната купа по ски-алпийски дисциплини, който се проведе в Банско.

Зубчич бе втори след първия манш, след което направи уникално второ спускане по „Алберто Томба“ и си гарантира своята втора победа за сезона. Хърватинът завърши с общо време от 2:20.62 след двете спускания, с което остана на 0.40 секунди пред световния шампион в дисциплината от Кортина д‘Ампецо 2021 Матийо Фавре (Франция). Французинът бе първи след сутрешното първо спускане, но изключително силното второ минаване на трасето от страна на Зубчич не остави шанс на Фавре да завоюва втора победа в Световната купа.

Трета позиция зае Щефан Бренщайнер (Австрия), който завърши на 0.93 секунди зад победителя. За представителя на Вундертима това е първи подиум в кариерата. Всъщност той имаше пето време в първия манш и 14-то във втория. Това се оказа достатъчно, за да изпревари Алекси Пентюро (Франция) и Хенрик Кристоферсен (Норвегия), които допуснаха сериозни грешки по време на вторите си спускания.

След седем от общо десет гигантски слалома през сезона, Пентюро е на върха в класирането за малкия глобус в дисциплината с актив от 490 точки, втори с 468 е Зубчич, а трети с 445 е Марко Одермат (Швейцария), който днес завърши пети. В генералното класиране за Световната купа лидер с 974 пункта е Пентюро, втори със 744 е Одермат, а трети с 692 е десетият от днес Марко Шварц (Австрия).

В неделя в Банско ще се проведе още един гигантски слалом. Първият манш стартира в 11:00, а вторият в 14:00 часа българско време.