Цацаров прати прокурори и ДАНС в КФН

Сотир Цацаров

Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди извършването на проверка по повод прекратяването на дейността на клона на ЗК “Олимпик” у нас. Предмет на проверката са начинът на осъществяване на държавния застрахователен надзор от страна на комисията, на ресорния й заместник-председател, ръководещ управление “Застрахователен надзор” и на това управление, по отношение на конкретния застраховател. Ще бъде проверено спазването на изискванията на закона за започване на дейността на клона на ЗК “Олимпик” в България, изпълнението на правомощията от страна на надзорните органи по Кодекса за застраховането и Закона за Комисията за финансов надзор, както и упражняването на текущ надзор, включително след издадената забрана “Олимпик” да сключва нови договори и да удължава срока на досегашните.

Проверката се осъществява от прокурор от Върховната касационна прокуратура и е възложена на Държавна агенция “Национална сигурност”.

Припомняме, че вчера пред комисията се състоя протест, на който присъстваха няколко души. Присъстващите отправиха искания за оставката на ръководството. Един от протестиращите – Георги Христов, заяви, че трябва да се потърси отговорност от КФН за действията им. “Фалитът на компанията в Кипър е обявен на 8 май. Какво са правили от КФН три месеца? Редно е ръководството да понесе отговорност”, заяви той.