Цацаров разпореди проверка на ПП ДОСТ за съответствие с Конституцията

По разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров започва проверка за съответствие на дейността на ПП ДОСТ с разпоредбите на Конституцията и Закона за политическите партии.

На 26 март е публикувана декларация на Политическа партия “Демократи за отговорност, свобода и толерантност” – ПП ДОСТ за организиране и провеждане на “Национална подписка с искане за законово признаване от страна на българската държава на статут на национално малцинство”.

С оглед съдържанието на декларацията и отправените в нея искания, както и по повод публични изявления в тази насока на председателя на партията, главният прокурор Сотир Цацаров разпореди извършването на проверка от Върховната касационна прокуратура.

Предмет на проверката е съответствието на дейността на ПП ДОСТ с разпоредбите на Конституцията на Република България и Закона за политическите партии и така евентуалното наличие на предпоставките по чл. 149, ал. 1, т. 5 от Конституцията (искане до Конституционния съд за обявяване на противоконституционност на политическа партия) или по чл. 40, ал. 1, т. 1 и т. 2 от Закона за политическите партии (иск до Софийския градски съд за разпускане на политическа партия).

 

Източник:news.bg