Цветанов: Оставката на Симеонов не счупва коалицията, а я заздравява

Цветан Цветанов

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов е на мнение, че оттеглянето от правителството на вицепремиера и лидер на НФСБ Валери Симеонов не е изненада и не “счупва” конструкцията на управляващата коалиция. Дори напротив – заздравява я.

В ефира на bTV той оцени подадената оставка като акт, който ще успокои обстановката в страната. Когато има напрежение, не е толкова продуктивна законодателната и изпълнителната власт. Правителството излиза по-работоспособно, подчерта Цветанов.

Според него няма риск за голямата коалиция, защото Симеонов сам е взел решението за оставката си – без натиск от страна на ГЕРБ.

Той призова, че оттук нататък управляващите трябва да бъдат много по-обединени и по-обрани в изказванията си, защото “от умора или от емоция може да изпуснеш една дума, но тя да се окаже фатална”.

Междувременно вицепремиерът Красимир Каракачанов, който е първият човек, научил за решението на лидера на НФСБ, коментира пред Нова телевизия, че премиерът Бойко Борисов не е настоявал за оставката на Валери Симеонов. Той сам е взел решението си, защото не желае правителството да бъде атакувано заради него.

“Той ми се обади вчера около 14,00 часа, за да ме информира какво е решил. След това двамата отидохме при премиера и го информирахме за това негово решение. Той излезе с аргумента, че след като аз предния път съм го спасил, е редно да ме информира какво е решил да направи”, обясни Каракачанов.

По думите му патриотите вероятно ще предложат друг свой вицепремиер.

Симеонов се оттегля в лично качество, а не като партньор в коалицията, така че не се очакват сътресения нито в “малката”, нито в “голямата” коалиция, заяви още лидерът на ВМРО.