Цветен африкански полъх обгръща галерия „Джамията” в Дупница

 

Наградената в Америка, Италия и Люксембург Меглена Божанова-Петрова гостува с изложба в Дупница

Меглена Божанова-Петрова представя своите платна в Дупница. Изложбата „Полъх”  гостува в града и е част от празничния културен календар на общината за месец декември. В  художествена галерия „Джамията” са подредени десетки живописни платна, до които ти се иска да се докоснеш. „Темите и заглавията са многообразни, проникновени, осмислени с усета на зрелия творец. Лекотата на работа е само привидна. Това са големи платна, на тях основно са представени хора, без фотографската точност и психологизъм на физиономиите, защото в тях е важно действието”, разказа уредникът на галерията Ивайло Орманков.

Миглена Петрова е директна и категорична, с плътност на изказа и със смел подход към зрителя . „Цветово картините й са повлияни от африканското изкуство. Но европейският поглед е важният, защото нравите у другите народи са различни, натам е насочено вниманието на художничката, към разликите”, уточни Ивайло Орманков, по чиято покана  гостува изложбата на талантливият творец.

Миглена Божанова живее и твори в София. Завършила е Текстилен дизайн. Дълги години е художник на издателство „Херон Прес”-  София. Има множество участия в София и в страната, колективни и самостоятелни изложби. Преди 6 години е поканена за участие в колективна Международна изложба в Триест Италия, а година по- късно в Рим. Преди година печели 6 място в Международния конкурс на най- големите Галерии и музеи в Америка в категория Фентъзи. Само преди броени дни е отличена със Сертификат за цялостно представяне в Международният конкурс за изкуство в Люксембург. Нейни картини има в галерийни пространства в България и Италия. Притежатели на изкуството й са колекционери и любители както в България, така и в множество държави по света.