Цените на строителните материали летят в космоса!

За 1 година поскъпнаха двойно и тройно, а на труда – с 30 %, казват от бранша в Дупница

 Строителството в Дупница продължава да поскъпва. Запознати със случващото се в бранша казват, че за 1 г. цените на материалите са скочили двойно и тройно, а на труда – с 30 %. „Поскъпването на строителните материали не спира, като в началото на годината беше драстично. Напоследък почти всеки месец увеличението с по 10 %. В момента торба с цимент от 25 килограма струва около 6 лева. Единичните тухли са 60 стотинки, а четворките – 1, 20 лева бройката. Газобетоновите блокчета са от 1, 90 лева нагоре. Желязото е около 3, 20 лева за килограм. Циглите са от 1, 60 лева нагоре. Дървеният материал е 750 лева за кубик. Всичко е с поне 50 % по-скъпо в сравнение с миналата година, а при някои стоки увеличението е и повече от 50 на 100”, посочи управителят на „Топливо” в града Румяна Шангалова. От дружеството допълниха, че предстоят и нови увеличения. „Сегашните цени също няма да се задържат. Две фирми вече ни уведомиха, че вдигат цените с 10 %”, информират от фирмата.

В склад на дружеството в Благоевград се предлагат гранитогрес с цени между 39, 90 и 79, 90 лева/кв. м, теракот от 12,90 лева за кв. м, плочки за баня между 19,90 и 55 лева за кв. м, мозайки от 4,90 (стъклени, за басейн) до 29,90 лева/кв. м. Фасадните облицовки стигат над 81 лв. квадратният метър.

Поскъпват и изолациите, дограмите, замазките, металите, казват от бранша.

Ново строителство в центъра на Дупница

В сравнение с миналата година трудът е поскъпнал неколкократно. „Увеличението в цените на труда е с 30%, а материалите поскъпнаха двойно и тройно. Ремонт на покрив с осигурени от нас материали е 180 лева на кв. м. Ремонт на средно голяма баня е минимум 2 000 лева. Квадратен метър топлоизолация излиза между 70 и 130 лева. По-скъпи са и тенекиджийските услуги – подмяна и поставяне на улуци. Всичко се преценява на място, затова е трудно да говорим за цени”, каза шеф на строителна бригада от Дупница, който се занимава с почти всичко в строителството.

Лепенето на плочки не пада под 30 лева на квадрат. За шпакловане искат около 10 лева на квадрат. В същото време кадърните майстори са малко, споделят хора, на които се е налагало скоро да търсят строителни услуги.

Тези, които са започнали строителни дейности преди време,  определено се виждат в чудо как да ги довършат и с какви средства, тъй като направените разчети тогава сега са надвишени в пъти повече.