Ценови шок: Метанът стигна 7,19 лева

Новите цени повлияват както на купувачите, така и на продавачите

Цените на колонките на бензиностанциите у нас си остават все така непосилни за хората. Над 3 лева зареждаме бензин и дизел. Шокираща обаче е цената на метана, разсазва Нова телевизия.
Опашките пред метан станциите бяха честа гледка – както заради доскоро ниската цена на горивото, така и заради факта, че са доста по-рядко в сравнение с обикновените бензиностанции. Днес обаче празните с часове колонки за синьото гориво са вече факт. Причината – излиза по-евтино да се кара на бензин.
Цената на метана се е покачила десетократно за година и стигна рекорд от 7,19 лева за килограм.
„Зарази кризата между Украйна и Русия. Консумацията на Европа е много голяма и няма откъде да дойде природен газ. Газопроводите нямат този дебит и цената на борсата расте. Другото, което е, ние нямаме дългосрочен договор и газът се купува ден за ден”, обясни Кольо Колев, собственик на метанстанция.
През последните дни горивото в Шумен струва 6,45. Най-евтино е в София, където се продава за 5,42. В Търговище обаче тази цена е 7 лева и 18 стотинки. Новите цени повлияват както на купувачите, така и на продавачите.
„При нас на метанстанцията 80-85% падна консумацията. Просто колите изчезнаха, остана някой и друг камион, който няма друга алтернатива”, обясни Кольо Колев.
Петрун Станчев е един от малцината потребители на метан в момента. Но не задълго. Вече чака ред за смяна на метановата уредба.
„Около 2000 лева очаквам да е. Минавам около 3000 км на месец, аз за няколко месеца ще я избия”, пресмята Петрун Станчев. Сметката показва, че ако карате на метан 100 километра ви излизат около 30 лева. Ако използвате нормална бензинова кола, покриването на дистанцията ще ви струва 20 лева.