ЦИК ще назначава РИК в Перник

Съставът на Районната избирателна комисия (РИК) в Перник ще бъде определен от Централната избирателна комисия (ЦИК). Това съобщиха от пресцентъра на Областната администрация след проведените консултации между областния управител Людмил Веселинов и политическите партии и коалиции.

От институцията припомнят, че съставът на РИК за райони с до девет мандата, какъвто е и 14-ти Пернишки избирателен район, е от 13 членове. Разпределението между партиите и коалициите е съответно: коалиция ГЕРБ/СДС – 4 членове, коалиция “Продължаваме промяната” – 3, ДПС – 2, коалиция “БСП за България” – 1, коалиция “Демократична България – обединение” – 1, коалиция “Български възход” – 1. Председателят, заместник-председателите и секретарят не могат да бъдат от една и съща партия или коалиция.

За председател на РИК – Перник бяха предложени Румяна Петрова от ГЕРБ/СДС и Галина Никодимова от ДПС. За заместник-председателското място кандидатурите бяха на Ирина Михайлова от коалиция “БСП за България” и Донка Ваташка от “Възраждане”. Постъпиха и две предложения за секретар на комисията – това на Анастасия Соколова от “Продължаваме Промяната” и на Галина Никодимова от ДПС.

В хода на разговорите партиите не постигнаха консенсус относно състава на РИК и документите бяха изпратени в ЦИК, която ще излезе с решение.