Църквата даде безвъзмездно на община Петрич имот за спортно игрище

Предстои освещаване на храма „Свети Димитър” в Ръждак, дарителят Любомир Георгиев: За 11 г. извървяхме труден път, но черквата е готова

 

 

Църквата предостави на община Петрич за безвъзмездно отстъпено право на строеж имот в града. Теренът се намира до черквата „Свети Никола” и ще бъде преустроен в спортно игрище, съобщиха от общинската администрация на кмета Димитър Бръчков. На него ще могат да тренират детските футболни формации от Петрич, да се ползва от децата в съседната ДГ „Здравец”, както и от учениците на ПГИТ „Проф. д-р Асен Златаров” заради близостта на училището с терена. Има предвидени средства в бюджет 2018 за строителните дейности върху този имот, отбеляза кметът Димитър Бръчков.
„С взимането на това важно решение Църквата показа за пореден път, че е съпричастна с развитието на общината и има грижа за здравето на подрастващите”, каза кметът Димитър Бръчков. Той припомни, че още преди повече от година община Петрич е прехвърлила безвъзмездно на Неврокопска митрополия три имота, върху които са построени черкви. Така е спазен канонът и две от черквите – „Свети Йоан Кръстител”-с. Първомай и „Успение на Пресвета Богородица”-с. Струмешница, бяха осветени.
Предстои освещаване и на храма „Свети Димитър”-с. Ръждак, чийто имот беше също безвъзмездно дарен. Освещаването от Неврокопския митрополит Серафим ще бъде на 20.10.2018 г. Един от основните дарители – Любомир Георгиев, посочи, че след 11 години извървян нелек път храмът „Свети Димитър” в село Ръждак е завършен. Кметът на селото Георги Стоянов благодари за оказаното съдействие на всички, които са били съпричастни и са помогнали за изграждането на Божия храм. Това са проектантът Василка Райкова, Нано Божидаров, Любомир Георгиев, Георги Хаджимаргаритов и Атанас Костадинов.
Неврокопският митрополит Серафим изрази признателност и благодарност на кмета Димитър Бръчков за предприетата стъпка по уреждане статута на църковните храмове в трите села и посочи, че в отговор на тази добрина Църквата е решила да предостави безвъзмездно на община Петрич за ползване имота на храма „Свети Никола”. „Църковната собственост е вид обществена собственост. Тя е на църковната общност в населеното място. Затова сме уверени в ползите, които ще бъдат за подрастващите от терена, който ще бъде спортно игрище”, обобщи Неврокопският митрополит Серафим.