Църковното училище стана будител на годината в Сандански, наградата прие библиотекарят Светослав Костарев

Атанас Стоянов и Светослав Костарев

Оригинала на Паисиевата “История славянобългарска” получи архиерейският наместник Георги Танчев

Църковното училище “Благоверни цар Петър български” към църквата “Св. вмчк Георги” стана будител на годината за 2018 г. за община Сандански.

Всички номинирани получиха плакети и грамоти.

Наградата връчи председателят на НЧ “Отец Паисий – 1919” Атанас Стоянов на Светослав Костарев, който е библиотекар в Неделното училище към архиерейското наместничество на православния храм. Номинирани бяха 11 представители за приза “Будител на годината”, което се случва за първи път в курортния град Сандански и е по инициатива на читалището, което почти 100 години е център на духовния живот в общината. От номинираните отсъстваха ръководителите на “Леб и вино” – Елена и Яне Каменарови, и издателят на “Синева” Христо Георгиев от Сандански, който бе в Казанлък за получаване на награда на писателите.

Всички номинирани получиха плакети и грамоти по случай Деня на народните будители – Васил Середжиев – самодеец, музикант от ансамбъла при читалището, Гергана Костадинова – ръководител на ТА, Николай Люнгов – ръководител на ТА, Клара Шуманова – Градска библиотека, Костадин Кирянчев – ръководител на Духов оркестър към читалището, Гинка Дзимбова – учител в ЗПГ “Климент Тимирязев” и ръководител на самодеен театър, Николай Бойчев – учител по физическа култура и зам.-директор на ПГ “Яне Сандански”, и Петя Костадинова – експерт в Дирекция „Образование, култура и туризъм” в община Сандански.

Ваня С. Баракова сред гостите на церемонията

Изненада за всички присъстващи в голямата конферентна зала бе наградата за православния храм – оригиналът на Паисиевата “История славянобългарска”, която получи архиерейският наместник Георги Танчев от Атанас Стоянов.
Украсата на залата беше дело на Невена Станкова, а в програмата на вечерта на будителите взеха участие ВГ “Звънче” с ръководител Здравка Гошевска, Китаро-мандолинният оркестър към НЧ “Отец Паисий – 1919” и сестрите певици от хора на Магдалена Танчева.