Чалга изпълнителка се кълчи под кръста на камбанарията в самоковския храм „Св. Петър и Павел”

Софийска Св. Митрополия  скочи срещу клип на  Джордан и Лорена, искат незабавното му спиране

 Белоградчишки епископ Поликарп с писмо по Митко „Пайнера”: Действията им оскверняват символите на християнската вяра

 

Клип на фолк изпълнителите Джордан и Лорена предизвика остра реакция от страна на Софийска Света Митрополия- Българска Патриаршия, представлявана от Негово Светейшество митрополит Неофит. В  писмо до Митко Димитров, управител на дружество „Пайнер”, Белоградчишки епископ Поликарп настоява за незабавно спиране на разпространението на клипа към песента „Крадена любов”. Като мотив за острата реакция се посочва, че аудивизуалното произведение осквернява храма и символите на християнската вяра. От писмото става ясно още, че клипът на Джордан и Лорена е заснет на територията на православен храм „Свети Петър и Павел“ в местността „Петров Кръст“, село  Ковачевци, Община Самоков. Според епископ Поликарп,  това е направено без съгласието на Българската православна църква и без  никога и по никакъв повод нейни представители да са били уведомявани или да им е било искано разрешение за това.

От Софийска Света Митрополия смятат, че показаното в клипа е израз на неуважение към християнската вяра и към обществото, като настояват за неговото спиране от всички аудиовизуални канали, управлявани от дружеството.

„Многократно показване в произведението като подчертан акцент на разголената женска фигура на един от изпълнителите, стъпил и качен на камбанарията на храма и изпълняваща танц, демонстриращ еротика непосредствено пред и под кръста на купола му, представляват непристойни действия, оскверняващи храма и символа на християнската вяра – Светия Кръст”, се посочва в писмото.

Освен  разголените сцени с Лорена под купола на самоковския храм, от Патриаршията обръщат внимание и на кадри, с участието на изпълнителя Джордан, както и други актьори, заснети в пространството пред самия параклис. Според епископ Поликарп в тях се показват сцени, имитиращи Тайната вечеря и се демонстрират практики по врачуване и предсказване, които са несъвместими с християнската вяра.

От Митрополията се надяват, управителят на „Пайнер” да предприеме мерки и да спре разпространението на клипа към песента „Крадена любов”.

Справка обаче показва, че на последователите на Джордан и Лорена явно не са им направили впечатление действията на двамата изпълнители. За отрицателно време чалга дуетът има над 1 милион гледания само в YouTubе, а в коментарите си стотици изказват ласкаво отношение към чутото и видяното.

Това е поредният скандал в рамките на последния месец, свързан с неуместно поведение от страна на известни личности. Певицата Рут Колева буквално взриви обществото с фотосесия, на която позира, стъпила на мраморния саркофаг, положен в чест на героите от Априлското въстание в Перущица. Това предизвика сериозен обществен отзвук и недоволство, а кметът на Перущица подаде сигнал в прокуратурата.