Частните болници в Гърция ще съдействат при спешни операции

Гърция е изправена пред “пандемия на неваксинираните”, заяви гръцки министър

Частните болници в Гърция ще съдействат при спешни операции, тъй като държавните здравни заведения са препълнени с пациенти заради четвъртата вълна от пандемията на Ковид-19, съобщават гръцките медии.
Заради разрастване на пандемията планираните операции са отложени, но от здравното министерство подчертават, че спешни случаи ще бъдат поемани.
Здравните експерти се притесняват, че в първите две седмици на декември епидемиологичната обстановка освен в Северна Гърция ще се влоши и в област Атика, съобщава електронното издание на в. “Етнос”. От здравното министерство планират разкриването на още ковид и реанимационни легла в държавните болници. Има договорка с частните лечебни заведения да приемат пациенти, които не са с Ковид-19, но при нужда те ще разкрият и ковид легла.
“В кулминацията на четвъртата вълна сме”, заяви министърът на здравеопазването на Гърция Танос Плеврис, цитиран от в. “Прото тема”. По думите на Плеврис не се планира въвеждането на мерки за ваксинирани лица. Ако се прецени, че са необходими още ограничения, то те ще засегнат само хора, които не са ваксинирани.
Според информация на “Етнос” правителството на Кириакос Мицотакис не обмисля налагането на модела на Австрия с въвеждане на локдаун и не смята да разшири обхвата на задължителната ваксинация за определени професии. Ако до началото на декември няма стабилизиране на епидемиологичните показатели, ще се мисли за нови мерки, за да се предотврати взрив на пандемията по време на коледните празници.
Правителството не отхвърля възможността за налагането на нови мерки на части – седмица след седмица, отбелязва в. “Та неа”.
Вчера в страната бяха регистрирани над осем хиляди нови случая, като притеснение буди повишаване на броя на смъртните случаи. В рамките на една седмица от Ковид-19 са починали над 500 души.
Пациентите в интензивните отделения са почти 600, пише по темата “Елефтерос типос”. Гърция е изправена пред “пандемия на неваксинираните”, заяви държавният министър Акис Скерцос, отбелязвайки, че девет от десет интубирани пациенти в страната са неваксинирани, съобщава електронното издание на гръцкия вестник “Катимерини”.
В рамките на здравна конференция, организирана от изданието, министърът е посочил, че страната заема 16-о място в ЕС по брой смъртни случаи на милион жители вследствие на ковид инфекция.
По думите на Скрецос умората от пандемията и липсата на обществено доверие в институциите подкопават усилията на правителството за овладяване на разпространението на вируса. Според официалните данни Гърция се справя доста по-добре от средното за Европа, което “само по себе си е значително постижение”, е заявил още министърът.
По думите му много смъртни случаи, свързвани с Ковид-19, е можело да бъдат избегнати. Министърът е припомнил също, че Гърция е на второ място по най-възрастно население в ЕС.
По отношение на болничната грижа той е заявил, че правителството е увеличило интензивните легла от 557 на почти 1300 и е наело 12 хиляди здравни работници на постоянни или временни трудови договори. /БТА