ЧЕЗ СЪЗДАДЕ „ЕНЕРГИЯ ЗА БЪДЕЩЕТО“ – СПЕЦИАЛИЗИРАН САЙТ В ПОДКРЕПА НА ПРОФЕСИОНАЛНОТО ОБРАЗОВАНИЕ В ЕЛЕКТРОЕНЕРГЕТИКАТА

Стартира издаването на тримесечен е-бюлетин с актуална информация от енергийния сектор и образователната сфера

В изпълнение на своята политика за подкрепа на професионалното образование в областта на електроенергетиката, ЧЕЗ създаде нов специализиран сайт – „Енергия за бъдещето“ (https://energyforthefuture.cez.bg) и стартира издаването на електронен бюлетин, който ще се публикува на три месеца.

„Избрахме нова форма, чрез която да насърчим и мотивираме младите хора да намерят своята професионална реализация и развитие в българската електроенергетика. Надяваме се да предложим интересна информация на партньорите ни от професионалните гимназии, техните ученици и студентите, които да изберат енергийния сектор за своя съдба, независимо дали ще работят в областта на инженерните науки, търговската дейност или ИТ сферата, които също са част от  дейностите ни. Българската енергетика има нужда от талантливи и успешни специалисти и нашата цел е да запалим интереса на младите хора към този изключително динамичен, ключов и интересен сектор“, заяви Карел Крал, регионален мениджър на ЧЕЗ за България.

На специализирания сайт „Енергия за бъдещето“ и в бюлетина към него ще има новини от сферата на електроенергетиката и на професионалното образование, ще бъдат представени основните професии в компаниите от Групата на ЧЕЗ в България, стъпките, които водят към успешна кариера и възможностите за развитие на младите хора в компанията и в сектора като цяло.

ЧЕЗ развива дългосрочна политика в подкрепа на професионалното образование в България. Част от тази политика е конкурсът „Стани стипендиант на ЧЕЗ”. Той стартира през 2012 г. и първоначално беше насочен към ученици от 12 клас на професионалните технически гимназии на територията на Западна България. През 2018 г. дружеството разшири обхвата на конкурса, като включи в него и студенти, а в началото на учебната 2019/2020 г. връчи и първата социална стипендия в сътрудничество с фондация „Сирак”. ЧЕЗ беше и една от първите компании, които се включиха в проекта ДОМИНО за насърчаване на дуалното обучение по електротехника в България. През 2019 г. ЧЕЗ Разпределение получи отличие от ДОМИНО за най-добри социални придобивки за учениците в дуална форма на обучение. В момента компанията работи с ученици в дуална форма на обучение в три гимназии – в гр. София, гр. Плевен и гр. Перник.

През 2017 г. ЧЕЗ Разпределение създаде модерен технически учебен център, в който обучения са преминали над 6300 служители на компанията, ученици, студенти, граждани. Центърът притежава полигон с умален модел на реална електроразпределителна мрежа и оборудвани учебни зали. ЧЕЗ поддържа дългосрочно и успешно сътрудничество с професионалните гимназии и висшите учебни заведения. Компанията подпомага и актуализацията на учебните програми в съответствие с изискванията на бизнеса.

Повече информация за инициативите на ЧЕЗ в областта на професионалното образование може да се намерят на  https://energyforthefuture.cez.bg.

 

Пресцентър на „ЧЕЗ България“ ЕАД

е-mail: communications@cez.bg