“Черната сая от Горноджумайско” грейва на изложба в Благоевград

  “Черната сая от Горноджумайско” е тема на изложба, организирана от Регионалния исторически музей в Благоевград. Откриването е на 14 юни, понеделник, от 17,00 ч. Изложбата проследява историята на облеклото в района, която е представена с образци от първата половина на 20 век. Тя е резултат от подбор от колекцията на РИМ- Благоевград, дарения и откупки от гражданите.
   Целта е да се покаже развитието на кройката в облеклото, изваждане на схеми и модели за бродерия и декорация. Диалогът с поколението от първата половина на 20 век е регистриран във видеоматериал, който има архивен характер, но ще бъде включен и в документален филм по темата. Доброволец в реализацията на идеята като оператор и монтажист е Герасим Балабанов от Благоевград.
    Организатор на момичетата, които ще покажат дефилето със саята е Станислав Илчев, композитор на музиката – Клаудио Нелсън Джанков (Париж), реализатор на афиша – Борислава Тодорова. Посетителите на изложбата ще имат възможност да видят кадифе, вълна и мъниста, бяла дантела и сърмен ширит, бикме с дантела. Събитието е по идея на д-р Малинка Стаматова, уредник в РИМ Благоевград.
   Със специалното участие на носители на тази традиция, като Кирка Кацарска, на 90 г., Теменужка Камбитова – 80 г. и др.