Честваха 180 г. просветно дело в пернишкия кв. “Мошино” и създаването на първото килийно училище

180 години от началото на просветното дело в кв. „Мошино“ и създаването на първото килийно училище в тогавашното село отбелязаха учителският колектив и учениците на XIII ОУ „Св.Св. Кирил и Методий“ в Перник. Съвременното училище е приемник на създаденото през 1842 г. от първият просветител в Мошино – Архимандрит Йоаникий килийно училище. Гости на събитието бяха зам.-кметът на Община Перник Стефан Кръстев, секретарят на общината Мартин Жлябинков, Областният управител Кирил Стоев, кметът на кметство „Изток“ Десислава Стоянова, както и директори на училища в Перник. Учениците на XIII ОУ бяха подготвили богата и пъстра програма.

„180 години са дълг и отговорност. Дълг пред миналото и отговорност пред бъдещето – в името на децата, на които трябва да предадем заветите на първостроителите, които градиха училище в кв. „Мошино“, за да има днес просвета и култура. Ние вървим по стълбата на техните успехи и нямаме право да слизаме надолу, а само да вървим нагоре“, каза директорът на училището Валентин Варадинов. Той заяви, че училището може да се гордее с това, че е извървяло пътя от сандъчетата с пясък до днешните дигитални технологии. „То наложи стандарт и метод на работа, което ни прави горди, че „и ний сме дали нещо на света“. Затова днес е ден за признателност към онези учители, които дадоха енергията и знанията си на своите деца“, каза още Варадинов.

Зам.-кметът Стефан Кръстев поздрави учениците и учителите на XIII ОУ и добави, че освен впечатляваща история, училището има и достатъчно поводи за гордост и успехи и днес. „Това е ясно доказателство, че вече почти две столетия има една невидима нишка на любов към знанието, която не се къса през поколенията“, каза още Кръстев. Той коментира, че училището е една уникална общност от отдаден на работата си учителски колектив, ученолюбиви деца, подкрепящи родители и вещо ръководство. „Всички вие трябва да се гордеете, че сте част от тази историческа, но и модерна общност и съм убеден, че бъдещето, което ви чака ще засенчи славното минало, което имате“, завърши зам.-кметът на Община Перник.

„Пожелавам Ви успех в мисията да градите онези личности, от които се нуждае българското общество днес. Бъдете здрави, пазете духа на българщината и продължавайте да го предавате на следващите поколения със същата целеустременост и нестихващ стремеж към развитие на училището“, с тези думи областният управител Кирил Стоев се обърна към учителите. Той призова учениците да пазят завета на светите братя, които с делото си са прославили България по целия свят. „Учете се с благодарност към своите учители и израснете достойни и грамотни българи, защото утре България и родният ни град ще бъдат във ваши ръце“, каза още Кирил Стоев.