Честито! Най-възрастният жител на село Баня празнува 97 години

Иван Захов е живата история на теснолинейката Септември – Добринище

 

 

Иван Захов от разложкото село Баня – живата история на теснолинейката Септември – Добринище, празнува своя 97-ми рожден ден.

“Чест и привилегия бе за мен да бъда гост на празника на дядо Иван Захов от с. Баня”, сподели кметът на Баня Магда Първанова.

Към днешна дата Иван Захов е най-възрастният жител в разложкото село Баня.

“Радостна съм, че имах възможността да изразя почитта си към човек с толкова бодър дух и силна воля. Човек, натрупал богат житейски и професионален опит. От все сърце пожелавам на дядо Иван много здраве, спокойни старини и споделени радости дни с най-близките му хора, жизнени сили и дълголетие, за да предава преживяното на своите внуци и правнуци.”, пожела още кметът на селото.

Иван Николов Захов е роден през 1925 година в семейството на трудолюбиви банялии. Той губи баща си едва на 11 години, като е най-голямото от общо 3 деца. Завършва средно образование в Разлог и учи в ПЖИ – София.

Създава семейство с Мария Захова, лъчезарна и отговорна, отдадена на просветата учителка. Следват 70 щастливи години съвместен живот в разбирателство, сплотеност и взаимно уважение. Отглеждат две деца – син и дъщеря. И двамата с висше образование и чудесна професионална реализация. Синът, инж. Никола Захов /заместник директор на Завод за магнитни глави в Разлог/ напуска този свят рано, на 48 години.

Дядо Иван губи своя верен спътник в живота Мария преди три месеца. Той живее в родното си село Баня със семейството на дъщеря си Емилия Йорданова и се радва на двама внуци и един правнук.

97-годишният Иван Захов е живата история на теснолинейката Септември – Добринище. На 14-годишна възраст работи по изгражданета на линията, ката помага на техническия ръководител. На 17 години участва в построяването на гара Гулийна Баня.

Целият му професионален стаж е в системата на БДЖ. Започва като ръководител движение в Банско и Разлог, 4 години е началник гара Разлог и 28 години е началник на гара Белица. Под негово ръководство са и гарите Генерал Ковачев, Бабяк и Гулийна Баня. Той е с отлични професионални и организационни умения и е най-дългогодишният ръководител на гара по теснолинейния път. Фондацията за Родопската теснолинейка създава музей на БДЖ – гара Цепина и събира документи от всички гари. Установява се, че най-подреден и запазен е архивът, оставен на гара Белица от Иван Захов.

Дядо Иван е жизнерадостен оптимист с бистра памет и остър ум. Помни ясно и разказва с удоволствие случките от живота и фактите от професионалния си път. Той е опора, неизчерпаем извор на жизнен опит и пример за семейството си.