Четвърта доза е “частично” ефективна

Четвъртите дози от ваксините Pfizer и Moderna срещу ковид са само “частично” ефективни срещу щама Омикрон, съобщиха учени от Израел.
Екип от Медицински център „Шеба” близо до Тел Авив през декември започва мащабно проучване за ефекта от четвъртата доза, като инжектира 154-ма болнични служители с препарата на Pfizer и 120 други доброволци с дози от Moderna.
Предварителните резултати от изпитването “показват, че ваксините са безопасни и произвеждат значително количество антитела, но са само частично ефективни при защита срещу варианта Омикрон”, се казва в изявление на болницата.
Професор Гили Регев-Йочай, който ръководи изследването, съобщава, че въпреки увеличението на антителата след прилагане на четвърта доза тя осигурява „само частична защита срещу вируса“ за заразените с Омикрон.
Ваксините са били “изключително ефективни срещу по-ранните варианти на вируса”, отбеляза Регев-Йочай.
Израел беше сред първите държави, които започнаха масови кампании за имунизация. Още миналото лято в страната се предлагат бустерни дози, а преди месеци бе разрешена и четвърта доза за възрастни и уязвими групи от населението.
Повече от 537 000 израелци са получили четвърта доза ваксина, а повече от 80 процента от пълнолетното население на страната има две ваксини.
Повече от 1,7 милиона заразени с ковид са регистрирани от началото на пандемията в Израел. Починали са 8300 пациенти. /БГНЕС