Чехов и Цвайг не успяват да отърват от затвора акушерката, пребила бебе в “Софиямед”

Обилното използване на цитати от литературни класици не успя да отърве акушерката Емилия Ковачева от 18-годишната присъда, присъдена от Софийския градски съд за опита за убийство на новородено в болница “Софиямед”. Странните аргументи на защитата по делото предизвикаха ироничните коментари на съда в мотивите към присъдата.

“По делото от защита са представени многобройни писмени материали – разпечатки от интернет, статии, упътвания, дори литературни произведения. Единственото, което в настоящите мотиви трябва да се отбележи, е голямото уважение, което всички членове на съдебния състав изпитват към гениалността на Антон Чехов и на Стефан Цвайг, на чиито класически литературни творби защитата се позова нееднократно”, пише в мотивите.

В тях се допълва, че съдът не е литературен критик, за да оценява качеството на тези произведения, нито да ги приеме като годни доказателства.

“Още повече след написването на представените от защитата творби, науката за човека в цялост и психиатрията и психологията като отделни науки са претърпели значително и революционно развитие, преобърнало самите представи за човека и неговата психика. По тази причина няма никакъв начин да се обоснове оспорване на приетата по делото комплексна съдебно-психиатрична и съдебно-психологична експертиза чрез позоваване на “Спи ѝ се” и на “Амок”, отбелязва съдът.

Въпреки това съдебният състав обявява, че ще остави всички подобни материали в кориците на делото, за да се произнесе върху тях и горната инстанция.

Емилия Ковачева получи тежката присъда за опит за убийство на бебе на три дни по време на нощното си дежурство в болница “Софиямед”. Тя ще трябва да плати и 400 000 лева обезщетение на близките на детето. Присъдата може да се обжалва пред Софийския апелативен съд.

Любопитно е, че в представените от прокуратурата документи по делото са се появили две медицински статии на английски език, които са останали непреведени. В крайна сметка никой не е успял да се сети как и защо тези статии са попаднали в кориците на делото.

Иначе Софийският градски съд смята обвинението за опит за убийството на новороденото за напълно доказано. Основно доказателство за вината на Емилия Ковачева е видеозапис от камерите в помещението, където са държани бебетата. Експертизите по делото са доказали несъмнено, че видеозаписът не е бил манипулиран, каквито съмнения имаше защитата.

Записът показва, че за периода от близо час и половина през нощта на 18 април 2015 г. акушерката е нанесла най-малко 39 удара по бебето, включително го е притискала и душила. Единствено преместването на бебето в болница “Токуда” и намесата на лекарите там са предотвратили смъртта му.

Видеозаписите показват, че Емилия Ковачева е упражнявала насилие и върху другите три бебета в родилното, но то е било с несравнимо по-ниска интензивност и щетите не са били големи. Прокуратурата не е повдигнала обвинения срещу нея за това насилие и така е спестила на акушерката евентуална по-тежка присъда. Държавното обвинение е лишило родители на тези деца от възможност да претендират обезщетения.

Защитата на Емилия Ковачева посочва, че обвинението срещу нея е “абсурдно от правна и житейска гледна точка”. Адвокатът твърди, че тя е работела твърде много, което е довело до преумора и системно недоспиване на подсъдимата. Лансира се версията, че тя може да е изпуснала бебето, което обаче не се потвърждава от видеозаписа и останалите доказателства. Подсъдимата не се признава за виновна и твърди, че не е нанасяла удари на бебе по време на своето дежурство.

Колегите на акушерката обаче твърдят, че тя самата е настоявала да поема 24-часови смени, защото така ѝ е било по-удобно, тъй като живее в Самоков и няма да ѝ се налага да пътува често.

Съдът критикува в своите мотиви поведението на голяма част от лекарите в “Софиямед”, което е било неадекватно след откриването на тежкото състояние на бебето на сутринта. Акушерката обяснила на майката, че бебето най-вероятно е развило “жълтеничка”. То е било със синкав цвят и е имало оток на главата. Експертизата показва, че бебето е било с тежка анемия – кръвозагубата му се оценява на между 15 и 45%. Първата адекватна реакция на лекар в болницата е била във вечерната смяна. Именно тогава е взето решение за транспортиране на бебето в “Токуда”. Видеозаписите са прегледани повече от 24 часа след нанесения побой. Тогава е сигнализирана и полицията.

Съдът отчита, че е било логично лекарите да не допуснат веднага, че детето е било пребито от дежурната акушерка, защото това поведение е несъвместимо с нормалната човешка реакция. Съдът посочва, че липсват всякакви основания да се приеме, че в това дежурство подсъдимата е била под въздействието на някакви непредвидими и неочаквани фактори. Тя не се е намирала в ненормално състояние, което да обоснове случилото се.