Читалището в Жабокрът грабна първа награда за съвършен вкус на ястие с череши

Читалище “Съгласие” от кюстендилското село Жабокрът е един от победителите в кулинарната надпревара “Череши в кухнята”, която се проведе на третия ден от празника на черешата в Кюстендил.

Културната институция в Жабокрът спечели грамота за първо място в категорията за съвършен вкус с череши. От ръководството на читалището благодариха на журито за високата оценка на труда им и на дамите, сътворили кулинарните изкушения със сладкия плод, сред които карамелизирани череши.


В надпреварата се включиха около 18-20 участници, а гост-водещ и тази година бе Драгомир Драганов. Тя бе в няколко категории – здравословна кухня, иновативна кухня, съвършен вкус и атрактивно ястие
Първо място в категория “Иновативна кухня” отиде при читалище “Кирил и Методий 1917” – Долно село. Кулинарните майстори оттам изненадаха журито със солена торта с блат от тиквички, царевичен крем и с тиквички, пълнени с пържено жито, гарнирани с череши.


Трето място в същата категория пък бе присъдено на читалището от невестинското село Смоличано, които се представиха с черешова сангрия, мъфини с череши и брускети с черешово сладко.


Народно читалище “Димитър Каляшки 1920 г.” успя да се изкачи на второ място в категорията за здравословни рецепти с череши.
Гостите на празника се насладиха на пита, сладка, компоти и интересни ястия с череши.